Expedierea unei notificări către Comisia Europeană asupra unei posibile înghețări a salariilor bugetare pentru anul viitor, este confirmată ca posibilă variantă de lucru de către Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, după ce anterior senatorul PNL Florin Cîțu menționase acest lucru ca derapaj de la aplicarea legii salarizării unitare.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat astăzi într-o intervenție telefonică la Antena 3, că documentul trimis la Comisia Europeană în care se propune înghețarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul lunii decembrie 2018 este un scenariu, o variantă de lucru. El susține însă că mărirea salariului minim pe economie din ianuarie 2019 ar putea fi aplicată încă din acest an. Anunțul lui Teodorovici vine după ce senatorul PNL Florin Cîțu a dezvăluit că Guvernul a trimis în urmă cu câteva zile Comisiei Europene un document în care promite înghețarea salariilor în sectorul bugetar.
„Este un document care prezintă un scenariu, un document de lucru, o posibilă variantă, trimisă Comisiei Europene pentru că ăsta este modul în care Guvernul lucrează de ani de zile, orice stat membru asta face, trimite Comisiei Europene discuții, scenarii, calcule pentru ca într-un final să luăm o decizie într-un sens sau altul”, a declarat Eugen Teodorovici, potrivit News.ro.
CITEȘTE ȘI BCR lansează oficial săptămâna viitoare noua platformă digitală, deja disponibilă pentru clienți, dar pentru care a făcut până acum doar campanie de teasing. „George” își trimite salutări reciproce pe Instagram și Youtube cu Uber, BMW, Samsung, PegasMinistrul a mai afirmat că Ministerul de Finanțe propune și ca legea salarizării să se aplice până în 2020 și nu până în 2022 pentru a nu fi angajate măsuri dincolo de mandatul acestui guvern.
„În câteva săptămâni noi intrăm în Guvern cu proiectul de buget pe 2019, document în cadrul căruia vom regăsi varianta finală, este un scenariu propus de Ministerul de Finanțe în urma unor calcule și chiar o propunere de aplicare a legii salarizării nu până în 2022, ci până în 2020, tocmai pentru a arăta foarte clar că suntem siguri de ceea ce facem, că nu aplicăm măsuri dincolo de mandatul acestui guvern, adică 2020”, a explicat Teodorovici.
Nu este exclusă o înghețare a angajărilor
Ministrul de Finanțe a mai spus că pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor o altă măsură propusă este înghețarea numărului de angajați în zona de administrație, dar și o restructurare a acesteia.
“Înghețarea angajărilor la stat este o măsură propusă de noi. O înghețare a numărului de angajați în zona de administrație publică centrală, de asemenea o restructurare, o eficientizare a administrației publice centrale, este de bun-simț și ceea ce noi spunem de ani de zile sau toți politicienii spun că este nevoie de o administrație mult mai eficientă. Dădeam exemplu faptul că la Ministerul de Finanțe funcțiile suport sunt undeva la 18 la sută din întregul personal al ministerului, iar la alte ministere undeva peste 30 la sută, ceea ce trebuie să se schimbe, pentru că administrația nu trebuie să fie nici supradimensionată, nici să cheltuie nejustiticat banul public”, a precizat ministrul de Finanțe.
El a mai declarat că mărirea salariului minim pe economie din ianuarie 2019 este posibil să se realizeze mai devreme de această dată, iar de anul viitor punctul de pensie va crește cu 15 la sută. “Așa cum am propus în proiectul de lege pentru pensii aprobat de Guvern și trimis în Parlament anul viitor o creștere de 15 la sută a punctului de pensii, da, se va respecta. Mai mult, salariul minim pe economie propus de noi pentru anul viitor la 2.080 este un calcul pe care noi îl facem, încercăm să aplicăm mai devreme această creștere a salariului minim, mai devreme de ianuarie 2019”, a menționat Eugen Teodorovici. El a afirmat că nu sunt probleme cu banii la buget.
Ce spunea senatorul Cîțu
Ieșirea televizată a ministrului vine în contextul în care senatorul PNL Florin Cîțu a scris pe Facebook că actuala putere va renunța la aplicarea legii salarizării unitare, majorările aplicabile în 2019 nefiind operate, conform unei notificări a Guvernului către Comisia Europeană.
“PSD i-a trădat și i-a mințit pe români. România în criză economică – PSD introduce măsuri de austeritate în 2019. Într-un document trimis Comisiei Europene, în urmă cu câteva zile, PSD+ALDE promit înghețarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul lui decembrie 2018. PSD+ALDE nu mai aplică legea salarizării unitare (astfel recunosc falimentul programului de guvernare și mă confirmă). Asta înseamnă că salariile sunt tăiate cu echivalentul ratei inflației. În plus creșterea dobânzilor va tăia și mai mult din puterea de cumpărare”, scria Cîțu.