Prețul motorinei standard a coborât sub 8 lei/l în majoritatea stațiilor Petrom și OMV în urma deciziei de miercuri a liderului pieței distribuitoare de carburanți de a ieftini atât benzina, cât și diesel-ul cu 15 bani/l, ieftinire record, cel puțin în ultimul an, în care reducerea de preț maximă era de cel mult 10 bani/l., relevă date analizate de Profit.ro.
Motorina standard se vinde miercuri, după aplicarea reducerii de 50 de bani convenită de guvern și copanii, cu 7,91-7,94 lei/l în cele 40 de stații Petrom din capitală și cu 7,99 lei/l în alte 4 stații OMV. În celelalte 14 stații OMV din capitală prețul este de 8,00-8,02 lei/l.
Un preț mai redus se înregistra exact în urmă cu 2 luni, pe 30 septembrie, când notorina costa 7,89-7,92 lei/l în benzinăriile Petrom și 7,97-8,00 lei/l în cele OMV.
Evoluția prețului motorinei în stațiile din capitală din ultimele 2 luni
În urma ieftinirii masive de miercuri, Prețul benzinei a coborât la 6,71-6,77 lei/l în stațiile Petrom și la 6,82-6,86 lei/l în cele OMV, prețuri mai mici nemaifiind înregistrate din 10 octombrie, când liderul pieței practica prețuri de 6,66-6,73 lei/l, respectiv 6,82-6,86 lei/l.
Petrom, a redus, în ultimele 2 săptămâni, cu 47 de bani prețul benzinei față de nivelul de 7,18-7,24 lei/l de pe 16 noiembrie, cel al motorinei fiind micșorat cu 61 bani/l față de maximul lunii, din urmă cu 21 zile, de 8,52-8,55 lei/l.
CITEȘTE ȘI Economia germană surprinde pozitiv și alimentează speranțele că recesiunea nu va fi atât de durăPrețul petrolului Brent a coborât în ultima lună, miercuri dimineață tranzacționându-se la 86 dolari pe baril, de la un maxim de 97,5 dolari/baril înregsitrat pe 4 noiembrie ca urmare a scăderii cererii și ca urare a carantinei Covid impuse de China. În plus, guvernele din Grupul celor Șapte (G7) au discutat recent despre impunerea unui plafon de 65-70 dolari prețului petrolului rusesc, peste nivelul actual al pieței, în timp ce stocurile de benzină din Statele Unite au crescut peste așteptările analiștilor.
Evoluția prețului benzinei în stațiile din capitală din ultimele 2 luni
Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la 1,2 lei/l în stațiile Petrom și la 1,17 lei/l în cele OMV, după ce pe 19 octombrie atinsese un nivel record de 1,5 lei/l.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Salariul minim - 3.000 lei. În construcții va fi diferitLa prima vedere, ieftinirea mai accentuată a motorinei este paradoxală, atât timp cât România își acoperă necesarul de benzină din producția internă, însă importă aproximativ o treime din motorina consumată, ca multe di celelalte state europene. Iar motorina era importată în principal din Rusia.
Evoluția cotațiilor petrolului Brent din ultima lună
Probabil că anticipând intrarea în vigoare a embargoului impus de UE importului de țiței rusesc (pe 5 decembrie) și de produse petroliere, inclusiv motorină, (pe 5 februarie), companiile autohtone, dar și cele europene, au importat masiv motorină, făcându-și stocuri pentru vremuri mai dificile.
Potrivit Oil Terminal, cantitatea de motorină manipulată a crescut în primele trei trimestre cu 72,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. E adevărat că o parte din aceasta este exportată în Ucraina, care recent a reintrodus accizele la importul de carburanți, însă evoluția prețurilor sugerează că importurile sunt în prezent suficiente pentru a acoperi cererea internă.
De altfel, potrivit OMV Petrom, și cererea internă de carburanți a avut o evoluție descendentă comparativ cu cea de anul trecut, reducându-se cu 3% în trimestrul al treilea, după ce în primul trimestru avansase cu 7%, iar în trimestrul al doilea coborâse cu 2%.
CITEȘTE ȘI Două săptămâni bune pentru Ministerul Finanțelor, care rupe norma la împrumuturiPotrivit Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) al Companiei de Drumuri, consumul anual de carburanți pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale este de 5,53 miliarde litri, din care 1,17 miliarde litri benzină (877 mii tone sau 21.12 % din totalul de combustibil consumat anual) și 4,36 miliarde litri (3,6 milioane tone sau 78,87% din totalul de combustibil consumat anual).