Grupul bulgar Bulmarket, care include compania Bulmarket Rail Cargo, primul și cel mai mare operator feroviar privat din Bulgaria, deja cu operațiuni la Galați și Giurgiu și o firmă proprie înființată la începutul anului 2020, fiind și unul dintre liderii industriei GPL din România, a cumpărat compania românească Vest Trans Rail, operator ajuns la afaceri de peste 85 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tranzacția, în valoare totală de 11,2 milioane euro, confirmă informațiile anunțate de Profit.ro în 2019.
La acel moment, Profit.ro a anunțat că PKP Cargo, cel mai mare transportator feroviar de mărfuri din Polonia și al doilea mare jucător pe piața europeană de profil, este interesat de companiile românești Vest Trans Rail, Ferest Logistics și Romcargounit, interconectate la nivel de acționariat, dar nu se grăbește să finalizeze tranzacția, spunând că analizează foarte atent toate riscurile. Profit.ro semnala însă tot atunci că de această tranzacție este interesat și Bulmarket, cel mai mare operator de nișă bulgar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, Bulmarket Group a cumpărat 80% din acțiunile Vest Trans, respectiv 18,9% de la Florin Diaconu (pentru 2,65 milioane euro), care se retrage astfel din acționariat, și 61,07% de la Ion Garoșeanu (pentru 8,54 milioane euro), care rămâne cu un pachet de 20%.
Compania românească deține în prezent o cotă de piață de 5%.
Planul Bulmarket Group este să dețină 10% din piața feroviară românească în 3-5 ani, pregătind în acest sens investiții de 60 milioane euro pentru anul viitor.
CITEȘTE ȘI VIDEO Podul de la Brăila, "Golden Gate-ul României", nu va fi inaugurat până la finalul acestui an. Pe cine este aruncată vinaÎn Bulgaria, Bulmarket Rail Cargo are o cotă de piață de 17-18% și ocupă locul doi după BDZ, deținută de stat, având anul trecut venituri de 26,5 milioane euro.
Deținerea unui operator feroviar român elimină nevoia de căutare a subcontractanților pe teritoriul României, unde Bulmarket este conectat la două terminale GPL din Giurgiu și Galați.
Vest Trans Rail, cu sediul în Ploiești, a avut anul trecut afaceri de 85,6 milioane lei și un profit net de 1,9 milioane lei, cu aproape 160 de angajați.
Operatorul are 35 de locomotive și aproximativ 400 de vagoane pentru combustibili și marfă, precum metale și ciment.
CITEȘTE ȘI Fost Director la Blue Air a lansat o aplicație de ridesharingCompania are convenții cu operatori din Ungaria (Rail Cargo Hungary, MMV Hungary, Gysev Cargo, Central European Railway Company, Floyd Budapest), Bulgaria (Bulmarket DM Bulgaria, BDZ Cargo, Bulgarian Railway Company) și Serbia (Serbian Railways si SZDS).
Grupul Bulmarket, primul și cel mai mare operator feroviar privat din Bulgaria, derulează activități de producție, transport fluvial și feroviar, distribuție și trading de carburanți, în special GPL și biocombustibil, și are operațiuni la Galați și Giurgiu.
Compania are astăzi 5 locomotive și o cotă de piață de 0,8-1%.
CITEȘTE ȘI KFC, Pizza Hut, Taco Bell închid restaurantele și mențin doar serviciul de livrare și drive-inBulmarket, controlat de omul de afaceri bulgar Stanko Stankov, activează în România din 2005, respectiv 2012, prin intermediul companiilor locale City Gas SRL Galați și Gas Terminal Giurgiu SRL.
City Gas SRL a fost înființată în 2005 de Stanko Stankov și Dan Baltacov, unul dintre cei doi acționari ai Bulrom Gas, care se numără printre liderii industriei GPL din România. În prezent, firma gălățeană este controlată integral, direct și indirect, de către Bulmarket, având anul trecut afaceri de 100,9 milioane lei.
City Gas SRL, cu profil de comerț angro de combustibili, operează printr-un terminal deschis în zona liberă portuară Galați, unde sunt încărcate și descărcate nave fluviale și vehicule terestre de transport de produse petroliere.
CITEȘTE ȘI Companiile aeriene ar putea să nu supraviețuiască fără ajutorul statului, susține șeful Lufthansa
Cealaltă firmă deținută de Bulmarket în România, Gas Terminal Giurgiu SRL, a fost înființată în 2012, însă deocamdată apare ca inactivă fiscal și aflată în întrerupere temporară de activitate, potrivit datelor Termene.ro.
Gas Terminal Giurgiu SRL a inaugurat la finalul anului 2013, pe fosta platformă chimică II din municipiul dunărean, un terminal de depozitare de GPL compus din două rezervoare sferice de câte 1.000 mc și unul cilindric de 200 mc, realizate în urma unei investiții de 3 milioane euro.
Trecutul grupului Bulmarket este marcat de un grav accident feroviar. În decembrie 2016, un tren de marfă al companiei încărcat cu cisterne cu propan a deraiat în Bulgaria, între Ruse și Varna, iar ulterior a explodat, accidentul soldându-se cu 7 morți, 30 de răniți, plus distrugerea gării din localitatea bulgară Hitrino și a 20 de case din localitate. În jur de 1.000 de locuitori ai localității au fost atunci evacuați.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarii de restaurante se reprofilează după ce Guvernul le-a închis localurile. Mircea Dinescu intră pe nișa de livrări și le va trimite pachete clienților. Cu tot cu lăutari purtând măști medicale
Imediat după tragedie, proprietarul Stanko Stankov a declarat că cisternele aparțineau unei companii românești și fuseseră verificate tehnic pentru siguranță înainte de transport.
Investigația care a urmat accidentului s-a finalizat cu concluzia că deraierea trenului a fost provocată de un macaz prost securizat.
Grupul bulgar Bulmarket, înființat în 1996 la Ruse, include o fabrică de biodiesel, Astra Bioplant, cu o capacitate de producție de 60.000 de tone pe an, situată la 20 de kilometri de Ruse și 9 de Dunăre, lângă un port comercial privat al companiei. Bulmarket mai efectuează trading și distribuție de carburanți, dispunând și de stații de alimentare proprii, și deține și o subsidiară de transport feroviar de marfă, Bulmarket Rail Cargo.
În plus, a construit în portul Ruse un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) de mici dimensiuni.