STUDIU Angajații români au devenit cu 12,5% mai profitabili în ultimul an și demisionează tot mai des

STUDIU Angajații români au devenit cu 12,5% mai profitabili în ultimul an și demisionează tot mai des
scris 7 dec 2016

Angajații din România au devenit mai profitabili în ultimul an, în condițiile în care indicatorul "rentabilitatea medie a capitalului uman", ce reflectă profitul generat de un angajat pentru fiecare leu încasat sub formă de salariu, a crescut cu 12,5% în ultimul an, arată un studiu publicat miercuri de PwC România. Studiul arată că și numărul de demisii a crescut semnificativ, pe fonsul creșterii opoerunităților de angajare din România.

Studiul PwC Saratoga 2016 arată că rentabilitatea medie a capitalului uman a ajuns în România la 1,44 în România, ceea ce înseamnă că, la fiecare leu încasat sub formă de salariu, un angajat român produce un profit de 1,44 lei firmei care îl angajează, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Această evoluție se datorează în principal creșterii profitabilității ca urmare a reducerii costurilor totale la nivel de companie", susține PwC.

Totuși, există diferențe semnificative de la un sector economic la altul în ceea ce privește eficiența angajaților.

„Rata cea mai ridicată a rentabilității capitalului uman s-a înregistrat în sectorul bunurilor de larg consum, ca urmare a creșterii susținute a consumului. Se observă, de asemenea, îmbunătățirea rentabilității capitalului uman în sectorul bancar, semn că măsurile de eficientizare luate în ultimii ani, precum și controlul strict al costurilor își arată roadele”, a declarat liderul echipei de servicii de consultanță în resurse umane în cadrul PwC România, Horațiu Cocheci.

Studiul indică și o creștere a ratei de încetare a contractelor de muncă, până la 18,7% în 2016, față de 14,1% în anul precedent, generată de creșterea numărului  de demisii ale angajaților, concomitent cu o stabilizare a îconcedierilor.

"Aceste fenomene reflectă o dinamică crescută a pieței muncii și o accentuare a competiției pentru atragerea angajaților", menționează PwC.

Frank Timiș cere despăgubiri de 385 milioane dolari Guvernului din Burkina Faso. Suma ar putea crește la 4 miliarde dolari, bugetul țării pe doi ani CITEȘTE ȘI Frank Timiș cere despăgubiri de 385 milioane dolari Guvernului din Burkina Faso. Suma ar putea crește la 4 miliarde dolari, bugetul țării pe doi ani

Specialiștii în resurse umane din România subliniază că unele sectoare se confruntă de mult timp cu o rată foarte mare a demisiilor. Astfel, în sectorul de retail, angajații sunt predispuși să își schimbe locul de muncă pentru diferențe salariale mici.

Însă studiul arată că nuărul de demisii a crescut la toate categoriile de personal din România, cu excepția personalului administrativ, iar cel mai mare avans s-a înregistrat în rândul managerilor, de peste 40% față de anul precedent - de la 6,6% la 9,5%.

"Spre deosebire de segmentul de muncitori, unde decizia de a părăsi organizația este determinată de motive de natură financiară, angajații din segmentul de management vizează, în general, posturi care presupun provocări profesionale mai complexe. Din acest motiv, companiile vor fi nevoite să dezvolte programe interne care să dea managerilor oportunitatea de dezvoltare profesională și avansare în carieră (de exemplu, programe de „job rotation” sau de mobilitate internațională”, a comentat managerul pentru servicii de consultanță în resurse umane în cadrul PwC România, Nicoleta Dumitru.

Specialiștii subliniază că, pe fondul crizei de forță de muncă calificată, companiile au majorat angajările, iar costul recrutării unui angajat a crescut în România cu 14%, de la 229 euro la 262 euro.

Ne confruntăm cu o competiție din ce în ce mai intensă pentru atragerea angajaților care să susțină creșterea și să valorifice oportunitățile de pe piață. Pentru a ieși învingătoare din această competiție, este nevoie ca organizațiile să utilizeze metode si instrumente din ce în ce mai sofisticate pentru identificarea candidaților potriviți (de exemplu, accesarea comunităților virtuale de experți sau utilizarea canalelor de social media) și pentru atragerea acestora”, a explicat Dumitru.

Ultimele statistici oficiale arată că numărul de șomeri a ajuns în octombrie la circa 522.000, aproape de nivelurile minime după criză, iar rata șomajului a stagnat la 5,8%.

De asemenea, numărul de locuri de muncă vacante din economia românească, un indicator al deficitului de forță de muncă la nivel național, a crescut în al treilea trimestru cu 16,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 62.900.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
demsii