Oltchim a raportat pentru 2015 un profit net de peste 519 milioane euro, însă rezultatul s-a datorat în proporție covârșitoare ștergerii unui volum mare de datorii ale companiei aflate în insolvență, în baza planului de reorganizare a acesteia.
Rezultatul brut raportat de Oltchim pe anul trecut s-a ridicat la 526,489 milioane euro și a fost compus dintr-un profit brut de 534,645 milioane euro provenit din implementarea planului de reorganizare și o pierdere brută de -8,516 milioane euro din activitatea curentă. În 2015, Oltchim a plătit impozit pe profit în sumă de 7,273 milioane euro.
De altfel, cifra de afaceri pe anul trecut a Oltchim, de 167 milioane euro, în creștere cu 18% față de 2014, a fost semnificativ mai mică decât profitul net raportat de companie pentru anul 2015. Anul trecut, Oltchim a obținut venituri totale de 709,453 milioane euro, din care peste 75% (538,283 milioane euro) au provenit din implementarea planului de reorganizare.
CITEȘTE ȘI AGA Tarom în ajun de Revelion: daune pentru Pascariu, Prunariu&Co, constatări tardive, amânări și bune intențiiS-a repetat, astfel, la 12 luni, situația consemnată în primele 9 luni din 2015, când Oltchim a raportat un profit net de 2,31 miliarde lei, față de pierderi de 159,2 milioane lei în perioada similară a anului anterior, însă rezultatul s-a datorat mai ales profitului brut de 2,358 miliarde lei obținut de societate exclusiv din anularea de datorii, în special a creanțelor chirografare.
Potrivit legislației privind insolvența, precum și Codului Fiscal, anularea de datorii reprezintă venit scriptic al perioadei în care a survenit operațiunea, venit care influențează rezultatul înregistrat de compania debitoare. Din activitatea curentă a activelor funcționale ale combinatului, Oltchim a obținut atunci un profit net de 10 milioane lei, potrivit raportului pe trimestrul III 2015 al companiei.
Curtea de Apel Pitești a reconfirmat, printr-o sentință din 24 septembrie 2015, planul de reorganizare al Oltchim, societate aflată în insolvență, respingând obiecțiile la adresa planului formulate de ANAF și Electrica Furnizare. Oltchim datorează statului aproximativ 1,2 miliarde lei, din care jumătate către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). Electrica SA, compania-mamă a Electrica Furnizare, este unul dintre principalii creditori privați ai Oltchim, figurând în tabelul definitiv al creditorilor societății cu o creanță de 227 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EY: 74% dintre companiile din România utilizează rețelele sociale pentru promovare, vânzare sau recrutarePotrivit unui anunț postat miercuri la BVB de către companie, Oltchim a realizat pe întreg anul 2015 un profit de 3 milioane euro din activitatea operațională, exceptând cheltuielile de conservare a instalațiilor nefuncționale.
"Rezultatul total brut din activitatea curentă a societății în anul 2015 este de -8,2 milioane euro care reprezintă o îmbunătățire cu 34,6 milioane euro față de anul 2014 și cu 64,2 milioane euro față de anul 2013. Rezultatul brut total, de -8,2 milioane euro, este format din: +3,0 milioane euro profit total obținut din activitatea instalațiilor care funcționează, -11,2 milioane euro pierdere determinată de cheltuielile de conservare a instalațiilor nefuncționale de pe platformele de la Bradu și de la Vâlcea, plus cheltuielile cu plățile compensatorii aferente disponibilizării de personal finalizate în luna decembrie 2015, precum și alte costuri financiar-bancare calculate până la data aprobării planului de reorganizare", se arată în document.
Compania precizează că a înregistrat cel mai bun indicator EBITDA din 2008 până în prezent, respectiv 9,6 milioane de euro, față de rezultatul negativ de 9,1 milioane lei din 2014.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom vrea să demareze o investiție de aproape 1 mld. lei într-o centrală de condensare a gazelor din Oltenia"După intrarea în insolvență, societatea și-a reluat activitatea de la zero, intrând într-un amplu proces de restructurare care a presupus ca principale direcții recâștigarea încrederii partenerilor, majoritar externi, pentru a dovedi că societatea este capabilă să livreze produse constant, la termene și în condițiile solicitate de aceștia, precum și reducerea drastică a cheltuielilor, pentru eficientizarea societății. În anul 2015, societatea a înregistrat cele mai bune rezultate economico-financiare de la intrarea în insolvență și cel mai bun rezultat economico-financiar operațional al indicatorului EBITDA din anul 2008 până în prezent (cele mai bune rezultate în ultimii 8 ani)", spun reprezentanții combinatului.
Creșterea cifrei de afaceri a fost determinată de creșterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate. Astfel, la polioli - polieteri, vânzările cantitative au crescut cu 20% față de anul trecut, iar vânzările de produse clorosodice au înregistrat o creștere cu 3%.
Investițiile de anul trecut s-au ridicat la 3,8 milioane de euro, fiind realizate din surse proprii.
Pentru anul 2016, compania estimează obținerea unei cifre de afaceri de 168 milioane de euro (creștere cu 0,5%) și un profit operațional EBITDA de 12,2 milioane de euro (creștere cu 27%).