Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a încasat anul trecut redevențe miniere de 170,58 milioane lei, în scădere cu aproape 31% față de redevențele miniere încasate în anul 2015, de 246,11 milioane lei, arată datele transmise de instituție la solicitarea News.ro.
În ceea ce privește redevențele petroliere, pentru care ANRM are o evidență la nouă luni ale anului trecut, acestea au fost de 741,51 milioane lei, comparativ cu nivelul de 896,6 milioane lei în perioada similară din anul 2015.
De asemenea, la nivelul întregului an 2015, la bugetul de stat au intrat 1,19 miliarde lei din redevențele petroliere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Redevențele petroliere sunt în funcție de cantitățile extrase și de modificarea prețului de referință la țiței. Prețul de referință, calculat de ANRM, pentru țițeiul extras din România, a scăzut ca urmare a sscăderii cotațiilor internaționale pentru țițeiurile de referință, luate în calcul la stabilirea acestuia, conform legislației în vigoare", arată datele ANRM.
Companiile OMV Petrom și Romgaz au plătit cele mai mari redevențe petroliere.
De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), Holcim România, Cupru Min și CRH Ciment România SRL s-au clasat pe primele locuri la plata redevențelor miniere în anul 2015, pentru anul 2016 situația fiind în lucru, potrivit oficialilor ANRM.
"Redevențele miniere încasate se pot schimba de la un an la altul ca efect al modificării numărului operatorilor economici care desfășoară activitate minieră și a cantităților de substanțe minerale exploatate, cât și a ponderii mari a redevențelor reprezentând datoriile societăților naționale și ale complexurilor energetice care funcționează sub autoritatea Ministerului Economiei sau la care Ministerul Energiei este acționar majoritar", mai arată datele ANRM.