Fosta Cosmote România, acuzată de procurori din Azerbaidjan de activități economice "ilegale” și "violarea integrității teritoriale"

Fosta Cosmote România, acuzată de procurori din Azerbaidjan de activități economice "ilegale” și "violarea integrității teritoriale"

Fostul președinte Traian Băsescu și președintele Azerbaidjan-ului, Ilham Aliev

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 mar 2017

Mai multe companii din Elveția, Bulgaria, Uruguay, Argentina și România sunt investigate pentru activități de presupusă criminalitate economică organizată în teritoriii din zona Nagorno-Karabach, a comunicat biroul procurorului general din Azerbaidjan. Compania din România anchetată este Cosmote România, preluată în prezent de Telekom România.

Autoritățile de cercetare din Azerbaidjan se referă la activități desfășurate în “teritoriile ocupate de Armenia”, teritorii adiacente enclavei Nagorno-Karabach și pentru care forțele armate azere și armene s-au confruntat în anii ’90.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit agenției Azernews, în urma anchetei a rezultat că șefii mai multor companii din Elveția, Bulgaria, Uruguay, Argentina, România și din alte state, în perioada 1999-2017, au trecut în mod repetat și ilegal frontiera de stat a Azerbaidjan-ului prin Armenia, "sub forma unui grup organizat", și împreună cu alte persoane din "teritoriile ocupate" au înființat companii, fără respectarea regulilor legale de înregistrare din Azedbaidjan, în orașele Khankandi, Shusha, Lachin, Kalbajar și în alte localități.

Procurorii din Azerbaidjan susțin că, inclusiv prin exploatarea unor resurse naturale și minerale, persoanele respective au produs un prejudiciu pe scară largă din obținerea de venituri ilegale și au realizat activități premeditate de “întărire a ocupației și violării integrității teritoriale a Azerbaidjan-ului”.

Prin urmare, Departamentul pentru Infracțiuni Grave al procuraturii generale, arată sursa citată, a deschis un dosar penal vizând activitățile companiilor respective.

Comercianții și prestatorii de servicii, inclusiv din România, nu pot percepe clienților care îi contactează telefonic un tarif mai mare decât cel standard pentru apel CITEȘTE ȘI Comercianții și prestatorii de servicii, inclusiv din România, nu pot percepe clienților care îi contactează telefonic un tarif mai mare decât cel standard pentru apel

Lansat în septembrie 2014, Telekom Romania este brandul sub care acționează foștii operatori Romtelecom și Cosmote. Brandul aparține Deutsche Telekom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicații la nivel mondial.

Telekom Romania Communications este deținut de grupul elen OTE – 54,01% și Ministerul Comunicațiilor – 45,99%.

În cazul fostului Cosmote, Telekom Romania Communications deține o cotă de 30%, restul acțiunilor revenind grupului elen OTE. Principalul acționar al OTE este grupul Deutsche Telekom, cu o participație de 40%.

Fostul șef al Telekom România, germanul Nikolai Beckers, a plecat la finele anului 2015 de la București în Azerbaidjan, la Baku, unde a preluat funcția de director general al Bakcell, unul din cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Azerbaidjan.

Azerbaidjan-ul este condus din 2003 de președintele Ilham Aliev, care l-a succedat la conducere pe tatăl său, Heydar Aliev, șef de stat între 1993-2003. Recent, presa internațională a relatat pe larg că Ilham Aliev a desemnat-o pe soția sa, Mehriban Alieva, prim-vicepreședinte al Azarebaidjan-ului, cu scopul de a păstra hegemonia familiei în fosta republică sovietică.

viewscnt
Afla mai multe despre
cosmote
telekom
investigatie
ancheta
azerbaidjan
procuror
ilegal