State din Africa, Caraibe și Pacific așteaptă încheierea alegerilor din România ca să poată primi 30 mld. euro de la BEI. Finanțele insistă inutil la Parlament

State din Africa, Caraibe și Pacific așteaptă încheierea alegerilor din România ca să poată primi 30 mld. euro de la BEI. Finanțele insistă inutil la Parlament
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 mai 2016

Acordul în baza căruia Banca Europeană de Investiții poate împrumuta statele din Africa, Caraibe și Pacific cu 30 miliarde de euro și care trebuie ratificat în prealabil de către statele membre UE nu poate fi aplicat deoarece România nu a aprobat încă documentul. La insistența Ministerului de Finanțe, deputații l-au adoptat la începutul lunii mai, dar senatorii sunt în campanie electorală, iar până în iunie ministerul bate degeaba la poarta Senatului. 

Proiectul de ratificare a fost postat pe site-ul Ministerului Finanțelor în noiembrie anul trecut, cu o zi înainte ca Victor Ponta să își depună mandatul de prim-ministru, antrenând astfel căderea Guvernului.

Urmărește-ne și pe Google News

Documentul a fost aprobat de noul guvern abia la jumătatea lunii martie și trebuia avizat de ambele Camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Klaus Iohannis pentru a fi aplicabil.

În timpul acesta, oficialii BEI așteaptă, ca și statele din Africa, Caraibe și Pacific, deoarece România este singura țară care nu a ratificat documentul.

Ministerul Finanțelor a sesizat la începutul lunii aprilie Parlamentul că proiectul trebuie aprobat în regim de urgență, având în vedere că toți actorii internaționali implicați stau după România.

EXCLUSIV Băncile au făcut profit net de aproape 1,2 miliarde de lei în primul trimestru, în creștere puternică față de 2015 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Băncile au făcut profit net de aproape 1,2 miliarde de lei în primul trimestru, în creștere puternică față de 2015

"Necesitatea adoptării actului normativ în regim de urgență este dată de faptul că România este singurul stat membru care nu a ratificat acordul cu Banca Europeană de Investiții, astfel banca aflându-se în imposibilitatea de a acorda împrumuturi", se sublinia, în aprilie, în documentul semnat de ministrul Finanțelor.

Solicitarea Finanțelor a avut un succes relativ, căci după o lună de zile, în data de 10 mai, deputații au adoptat proiectul de ratificare al acordului, după care, la fel ca și senatorii, au luat o pauză de o lună pentru a participa la campania electorală pentru alegerile locale.

Săptămâna trecută, când aleșii erau demult plecați de la muncă, Ministerul Finațelor s-a adresat din nou Parlamentului, de această dată doar conducerii Senatului, cu rugămintea ca "procedura de urgență pentru ratificarea acordului să fie accelarată și proiectul de lege să fie aprobat în cel mai scurt timp".

Asirom și Omniasig, interesate să asigure RCA parcul auto al Poliției București CITEȘTE ȘI Asirom și Omniasig, interesate să asigure RCA parcul auto al Poliției București

Solicitarea Finanțelor nu a putut fi deocamdată nici măcar luată în considerare de conducerea Senatului, deoarece membrii Biroului Permanent al acestei Camere nu s-au putut întruni în numpr suficient nici săptămâna trecută și nici aceasta pentru a lua în discuție problemele de pe ordinea de zi.

State din Africa, Caraibe și Pacific vor trebui să aștepte luna iunie, când senatorii vor reveni la Parlament după alegerile locale, iar acordul care le permite accesul la finanțarea BEI ar putea fi aprobat la circa trei luni de la adoptarea în Guvern. 

Conform procedurilor, BEI poate acorda împrumuturi pentru proiecte de investiții din afara statelor membre, condiționând acordarea acestor împrumuturi de garanții suficiente. Proporțional cu propria participare, fiecare stat membru acordă garanții limitate la 75% din valoarea totală a creditelor deschise de către bancă și care acoperă toate riscurile operațiunilor finanțate din resurse proprii BEI, precum și riscurile politice (riscul de transfer valutar, exproprierea, război, refuzul justiției, revolte sociale). Garanția de 75% a statelor membre este executată ca ultimă soluție, respectiv după ce BEI a executat garanțiile terțe (precum garanții comerciale sau suverane).

În cazul României, capitalul subscris la BEI este de 1,27 miliarde euro (0,523951% din total). 

Din acest motiv, banca a transmis fiecărui stat membru, pentru semnare, Acordul privind acordarea garanției de 75% pentru împrumuturile acordate de BEI pentru finanțarea proiectelor de investiții în statele din Africa, Caraibe și Pacific.

viewscnt
Afla mai multe despre
bei
romania
acord
ratificare
africa
caraibe