Profit Financial Forum, Sergiu Manea, BCR: Oricum ne-am uita, cererea de capital a băncilor va crește

Profit Financial Forum, Sergiu Manea, BCR: Oricum ne-am uita, cererea de capital a băncilor va crește
scris 23 mai 2016

Reglementarea la nivel european va crește cu siguranță cerința de capital a băncilor, spune directorul celei mai mari bănci locale. În România, problema capitalului este complicată și mai mult de legea dării în plată, în condițiile în care autoritățile de la Frankfurt vor solicita explicații acționarilor băncilor locale în privința modului de provizionare a creditelor.

“În următorii cinci ani băncile din Europa vor trebui să mobilizeze enorm de mult capital (…) Oricum ne-am uita, trebuie să o luați ca o predicție relativă, aproape de realitate, cererea de capital va crește”, a declarat Sergiu Manea, la Financial Forum organizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Băncile vor fi nevoite să reevalueze activele în cadrul exercițiilor europene, inclusiv cele din România.

Peste valul de suprareglementare care scoate mai mulți bani din buzunarul acționarilor băncilor europene mai vine și situația specială din România, unde legea dării în plată a intrat în vigoare recent, dar creează efecte de nedorit, spune directorul executiv al BCR.

“Sunt foarte curios ce se va întâmpla, având în vedere valul de suprareglementare, în momentul în care autoritățile de supraveghere de la Frankfurt vor cere explicații acționarilor băncilor din România în ceea ce privește mobilizarea de capital, în ceea ce privește politica de provizionare, prin prisma legii dării în plată. Sunt foarte curios cum vor reacționa auditorii externi la închiderea pe 2016. Să există o cerere cel puțin de explicație suplimentară”, a declarat Manea.

Profit Financial Forum: Enache Jiru (MFP): Statul ar trebui să-și propună colectarea la buget a echivalentului a 37-38% din PIB CITEȘTE ȘI Profit Financial Forum: Enache Jiru (MFP): Statul ar trebui să-și propună colectarea la buget a echivalentului a 37-38% din PIB

Legea dării în plată a fost aspru criticată de bancheri, care au cerut modificări radicale față de prima variantă adoptată de Parlament pentru a o putea accepta.

Manea susține că băncile au făcut 150.000 de restructurări ale creditelor persoanelor fizice în ultimii ani, în condițiile în care la darea în plată apelează incomparabil mai puțin oameni.

Directorul BCR arată că reglementarea mai incisivă a dus la reducerea pretențiilor de profit ale acționarilor. Dacă înainte un randament al capitalului de peste 20% era de așteptat, acum 10-13% este ținta.

“Cu ce se confruntă acționarii băncilor sau acționarii acționarilor băncilor din România? Cu ideea de protecție socială pe banii băncilor”, spune Manea.

Acționarii vor căuta acele piețe care pot să ofere acest randament după trei criterii de predictibilitate: la nivel legislativ-fiscal, la nivelul transparenței regulilor și al strategiei economice și de politici publice. România nu îndeplinește niciunul din aceste criterii, adaugă executivul BCR.

Financial Forum este organizat de Profit.ro cu sprijinul MasterCard, EximBank și PayU.

viewscnt
Afla mai multe despre
sergiu manea
profit financial forum