Creșterea economiei românești a încetinit la 3,9% în primul trimestru, de la 4,1% în ultimele trei luni din 2018, potrivit unui sondaj Reuters în rândul a nouă analiști.
Pentru întreg anul 2019, analiștii intervievați estimează un avans în ritm anual al economiei de 3%, mult sub creșterea de 5,5% estimată de Guvern.
Toate marile instituții financiare internaționale și-au revizuit în scădere prognozele de creștere pentru economia românească în prima parte a acestui an, în timp ce Guvernul de la București se așteaptă în continuare la un avans robust al produsului intern brut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, Fondul Monetar Internațional (FMI) preconizează o creștere economică de 3,1% în România în acest an, Comisia Europeană estimează un avans similar, iar Banca Mondială și Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție (BERD) estimează o creștere de 3,5% și, respectiv de 3,2%.
În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum, analiștii consultați de Reuters preconizează o rată anuală a inflației de 3,9% la finele lunii decembrie, peste proiecția BNR de 3%.
Toți cei nouă analiști consideră că BNR va păstra dobânda cheie nemodificată la 2,50% la următoarea ședință de politică monetară, programată pentru 15 mai. Cu o singură excepție, analiștii estimează că rata dobânzii va rămâne neschimbată până la finele anului.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit, marți, în creștere la 3,2% proiecția de inflație pentru sfârșitul acestui an, iar estimările referitoare la cursul de schimb mediu au fost, de asemenea, modificate în creștere, la 4,74 lei/euro, potrivit Prognozei de primăvară 2019 - 2022. În varianta din iarnă, estimările CNSP indicau o inflație de 2,8% la sfârșitul anului și în curs mediu de schimb de 4,67 lei/euro.