Instanțele judecătorești vor trebui să soluționeze o cerere de suspendare a unei proceduri de expropriere în cauză de utilitate publică în cel mult 3 zile lucrătoare, iar o cerere cu privire la cuantumul despăgubirii pentru bunul imobil expropriat va trebui soluționată în maximum 30 de zile lucrătoare, conform modificărilor pregătite de Guvern privind legislația în domeniu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Toate documentele menționate în acest articol pot fi furnizate, la cerere trimisă pe profit@profit.ro, abonaților Profit Insider
Guvernul va abroga astfel Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică și Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, urmând să adopte un nou proiect lege, care va fi transmis spre adoptare Parlamentului, cu termen de intrare în vigoare la 1 ianuarie 2018.
Profit.ro a anunțat, în luna martie, în exclusivitate, că procedurile legate de studiile de prefezabilitate sau fezabilitate, proiectare și exproprieri vor fi simplificate printr-o lege care va fi adoptată de Executiv, astfel încât proiectele prioritare, în special din transporturi, apărare și energie, să fie implementate mai rapid.
Conform proiectului elaborat de Executiv, decizia de expropriere rămâne, ca și până acum, titlu executoriu pentru predarea bunului imobil, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a litigiului legat de proprietatea bunului imobil expropriat.
Proiectul introduce însă termene de soluționare clare de către instanțele judecătorești pentru contestarea cuantumului despăgubirilor sau suspendarea deciziei de expropriere.
Astfel, expropriatul nemulţumit de cuantumul despăgubirii stabilite prin hotărârea de expropriere se poate adresa instanţei judecătoreşti în termen de maximum 10 zile lucrătoare, care curg de la data la care i-a fost comunicată hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii, sub sancţiunea decăderii.
În cazul în care expropriatul solicită instanței judecătorești suspendarea efectelor hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii şi a transferului dreptului de proprietate, instanța se pronunță în termen de maximum 3 zile lucrătoare cu privire la cererea de suspendare.
Soluționarea de către instanța judecătorească a cererilor privind cuantumul despăgubirilor va fi realizată în maximum 30 de zile lucrătoare, mai prevede proiectul.
Atât procedura de expropriere, cât şi obiectivele de utilitate publică nu pot fi suspendate sau sistate la cererea vreunei persoane care invocă existenţa unor litigii privind posesia ori proprietatea imobilului expropriat.
CITEȘTE ȘI LISTA PUZ-urile au fost eliminate pentru proiectele majore de infrastructură de transportConform modificărilor pregătite de Guvern, expropriator este statul român pentru obiectivele de interes naţional, judeţele pentru obiectivele de interes judeţean municipiile, oraşele şi comunele pentru obiectivele de interes local.
Notificarea intenţiei de expropriere a imobilelor, precum şi lista imobilelor ce urmează a fi expropriate se transmit prin poştă către proprietari. Lista imobilelor se face publică prin afişarea acesteia la sediul consiliului local respectiv şi pe pagina proprie de internet a expropriatorului.
În termen de 20 de zile calendaristice de la data notificării, proprietarii imobilelor cuprinse în listă au obligaţia prezentării la sediul expropriatorului, în vederea stabilirii unei juste despăgubiri. Prin notificarea prevăzută se va stabili şi termenul de eliberare a imobilului, care nu poate fi mai mic de 30 de zile lucrătoare.
Toate modificările pregătite de Guvern pot fi transmise abonaților Profit.ro în urma unei cereri adresate la profit@profit.ro