Casele de pariuri, obligate să plătească federațiilor un procent din venituri, sub condiția licențierii, pentru a folosi rezultatele din competiții sportive

Casele de pariuri, obligate să plătească federațiilor un procent din venituri, sub condiția licențierii, pentru a folosi rezultatele din competiții sportive
scris 11 iul 2017

Casele de pariuri vor fi obligate să plătească un procent din venituri federațiilor naționale, pentru a putea folosi rezultatele din competițiile organizate de către acestea. Firmele care operează case de pariuri vor trebui să fie licențiate în acest sens de federațiile naționale pentru a-și putea desfășura activitatea în România, prevăd o serie de modificări ale legislației în vigoare pregătite în Parlament.

Toate documentele menționate în acest articol pot fi furnizate, la cerere trimisă pe [email protected], abonaților Profit Insider

O primă modificare a legii actuale stabilește că federațiile sportive naționale ”dețin exclusivitatea tuturor drepturilor de natură comercială precum, dar nu limitat la drepturile de imagine, drepturile de telviziune și radidifuziune, drepturile de utilizare a rezultatelor din toate competițiile care se orgenizează pe ramură sportivă la nivel național”.

Urmărește-ne și pe Google News

”Legislația în România reglementează și apără drepturile media si de televiziune ale unui eveniment sportiv, asimilând acest produs cu dreptul de proprietate intelectuală și considerând necesar acordul organismelor sportive în vederea exploatării lui. Astfel este necesară extinderea acestei interpretări și asupra dreptului exclusiv al federațiilor sportive naționale cu privire la rezultatele evenimentelor și competițiilor desfășurate pe ramură de sport și protejarea utilizării acestor date împotriva folosirii fără acordul federațiilor în scopuri comerciale”, sunt argumentele pentru a susține aceste modificări.

EXCLUSIV Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care a dus la căderea Guvernului. Lista companiilor la care se gândesc politicienii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care a dus la căderea Guvernului. Lista companiilor la care se gândesc politicienii

Prin urmare, o altă modificare a legislației în vigoare prevede că federațiile sportive naționale dețin proprietatea în exclusivitate a drepturilor de exploatare a evenimentelor sau competițiilor pe ramură de sport, iar dreptul de exploatare include și ”obligația de a-și da acordul expres cu privire la desfășurarea activității de pariuri și pronosticuri sportive în România cu privire la o competiție sau un eveniment sportiv organizat în ramura de sport respectivă, la nivel național sau international”.

În acest context, federațiile sportive vor negocia cu operatorii de pariuri și pronosticuri sportive ”acordarea de licențe ne-exclusive, pe perioade determinate”și vor trimite Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) contractul de licență, în termen de 15 zile de la semnarea acestuia.

”În lipsa unui contract de licență cu federațiile sportive naționale, ONJN va revoca/ refuza licența de funcționare a operatorului cu privire la pariurile și pronosticurile sportive pentru evenimentele sportive sau competițiile pentru care nu s-a obținut acordul”, prevede proiectul de modificare a legislației în vigoare.

Totodată, în vederea acordării licențelor, federațiile vor negocia ”un procent datorat din veniturile generate de activitatea de pariuri și pronosticuri sportive”, iar veniturile vor putea fi folosite exclusiv pentru combaterea fraudelor și a manipulării rezultatelor în sport sau pentru dezvoltarea sportului de masă sau în rândul tinerilor.

Contractul de licență va conține și obligația celor două părți de a face schimb de informații în vederea prevenției și combaterii fraudelor și a manipulării rezultatelor în sport, precum și modalitățile în care se va realiza schimbul respectiv, iar în lipsa acestor mențiuni, contractul de licență va fi considerat nul, mai prevăd modificările pregătite.

EXCLUSIV Pentru toamnă este pregătit un proiect de lege care să creeze un nou fond de compensare a investitorilor de pe bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pentru toamnă este pregătit un proiect de lege care să creeze un nou fond de compensare a investitorilor de pe bursă

”Fenomenul trucării meciurilor a crescut în special o dată cu dezvoltarea industriei de pariuri, fraudarea generând venituri ilicite substanțiale prin utilizarea pariurilor. Astfel, o reglementare a dreptului federațiilor asupra utilizării de către operatori a rezultatelor sportive va fi benefică în eradicarea fenomenului manipulării rezultatelor sportive”, susțin parlamentarii.

Profit.ro a relatat, în premieră anul trecut, că Ministerul Culturii propusese, printr-un proiect de ordonanță de urgență, ca furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin telefonia mobilă, să fie obligați să verse 1% din încasările lunare la Fondul Cinematografic, care urma să primească și cota de 4% din profitul anual al organizatorilor de jocuri de noroc. În urma dezbaterilor generate de acea știre, Guvernul a renunțat la taxarea furnizorilor de internet, cât și la obligația firmelor care organizează jocuri de noroc de a vărsa la Fondul Cinematografic 4% din profitul anual. 

În prezent, Fondul este alimentat oricum cu 2% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc. În total, Potrivit legii, 7% din toate taxele pentru jocuri de noroc se direcționează anual, în procente diferite, către Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Ministerul Tineretului și Ministerul Sănătății.

Potrivit Asociației Organizatorilor de Sloturi, Romslot, în 2016, suma direcționată din taxele colectate de la industria jocurilor de noroc către Ministerul Culturii pentru Fondul cinematografic și pentru Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice a fost de peste 2,3 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
pariuri
case
operatori
jocuri
noroc
rezultate
venituri
licenta
procent
plata
federatie
proiect
lege
parlament