Și anul acesta, Guvernul transmite Comisiei Europene doar angajamentul aderării la euro, fără a avansa o dată

Și anul acesta, Guvernul transmite Comisiei Europene doar angajamentul aderării la euro, fără a avansa o dată
scris 10 mai 2018

La fel ca în ultimii ani, Programul de convergență, aprobat joi de Guvern pentru perioada 2018-2021, confirmă doar menținerea angajamentului Guvernului României de aderare la Zona Euro, fără a preciza un termen de aderare. Comisia națională înființată recent și condusă de premierul Dăncilă ar trebui să propună până la finele anului un calendar de aderare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat că Programul de convergență 2018-2021 continuă angajamentul de aderare la zona euro, precum și politica de susținere directă a creșterii economice, cu încadrarea în marja permisă de Pactul de Stabilitate și Creștere, respectiv un deficit bugetar ESA de 3% din PIB.

Urmărește-ne și pe Google News

”Stabilirea unei date concrete privind aderarea la zona euro presupune realizarea unor analize aprofundate, în special în ceea ce privește convergența reală, structurală și instituțională și urmează a fi luată în considerare și sustenabilitatea îndeplinirii criteriilor de convergență nominală. Așadar, în acest sens, acest document adoptat astăzi în Guvern evidențiază că pregătirea calendarului de intrare a României în mecanismul unic de supraveghere și de adoptare a monedei euro, precum și toate acțiunile necesare pregătirii economiei și a societății, intră în atribuțiile Comisiei naționale de fundamentare a planului național de adoptare a monedei unice europene. Comisia se întrunește regulat, va continua aceste întâlniri și vor veni cu precizări pe măsură ce discuțiile din cadrul comisiei avansează”, a spus Nelu Barbu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acesta a mai precizat că ”pe termen mediu documentul prognozează că economia României va continua să performeze”.

Studiu BNR: Generația tânără are un comportament mai bun la plată decât media, dar nu a trecut încă cu creditele printr-o criză economică CITEȘTE ȘI Studiu BNR: Generația tânără are un comportament mai bun la plată decât media, dar nu a trecut încă cu creditele printr-o criză economică

În ultimii ani, Guvernul a renunțat să mai avanseze vreun termen de aderare la moneda euro. 

România are din nou o comisie națională care să pregătească aderarea la moneda euro. Co-președinții comisiei sunt premierul Viorica Dăncilă și președintele Academiei Române, iar vicepreședinții sunt guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și vicepremierul Viorel Ștefan, fost ministru de Finanțe. 

Comisia va trebuie să prezinte până la 15 noiembrie un nou termen de aderare la moneda euro și calendarul măsurilor necesare în acest sens.

Un nou termen de aderare la euro a fost avansat, însă, de liderul PSD, Liviu Dragnea.

BNR ajustează în jos estimarea de creștere economică excesivă, unul dintre indicatorii criticați de Dragnea CITEȘTE ȘI BNR ajustează în jos estimarea de creștere economică excesivă, unul dintre indicatorii criticați de Dragnea

”Doamna prim-ministru ne-a informat că în această săptămână, prin HG, se va înființa Comisia Națională pentru Aprobarea Planului de Fundamentare și de Aderare la Moneda Euro până în 2024, comisie din care vor fi invitați să facă parte reprezentanți din Academia Română, Președinție, Guvern, părți interesate din societatea civilă, alte instituții, structurile asociative ale autorităților locale, în așa fel încât, până la 15 noiembrie cel mai târziu, calendarul de implementare și planul de acțiune și de măsuri să fie aprobat, pentru ca începând cu 1 ianuarie 2019 să se implementeze aceste măsuri”, a declarat Liviu Dragnea, după o întâlnire a liderilor PSD.

În primăvara anului 2016, Profit.ro a anunțat în premieră că România a renunțat în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
moneda
aderare
romania
convergenta
program
calendar
comisie
guvern
dancila
dragnea
barbu