Șeful BVB: Aceste zile sunt bune pentru cei care cumpără pe burse. Londra își va consolida rolul de centru financiar, scapând de birocrație și supra-reglementare

Șeful BVB: Aceste zile sunt bune pentru cei care cumpără pe burse. Londra își va consolida rolul de centru financiar, scapând de birocrație și supra-reglementare
scris 24 iun 2016

Impactul Brexit este divers și nu întotdeauna negativ, crede directorul genera lal Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, anticipând chiar o întărire a rolului Londrei ca centru financiar global, grație eliberării de povara birocrației și supra-reglementării europene.

"În primul rând, confirmă cât de adevărată este zicala că singurul lucru sigur în viață este schimbarea. În al doilea rând, în ceea ce privește lumea investițiilor, implicațiile negative inevitabile din punct de vedere politice pentru UE pot produce o schimbare în atitudinea investitorilor și a instituțiilor financiare. Raționamentele, punctele de vedere și opiniile pot fi formate mai mult în modul "de la caz la caz" și nu pe un set restrâns de indicatori globali, aceasta din urmă fiind tipică pentru capitalismul global. Acest lucru ar fi o schimbare bună pentru țări precum România”, spune Sobolewski.

Urmărește-ne și pe Google News

În opinia sa, rolul Londrei ca centru financiar global va fi consolidat după Brexit, pentru că City-ul nu va fi supus constrângerilor birocratice ale UE și direcției copleșitoare către supra-reglementare.

“Pe scurt, impactul Brexit este, în opinia mea, foarte divers și nu întotdeauna negativ. Oricum, aceste zile în piețele bursiere sunt bune pentru cei care cumpără", conchide șeful BVB.

Actuala capitală financiară a Europei, găzduiește numeroase bănci europene și americane. Acestea aveau la Londra bază de operațiuni pentru piața europeană și care doreau, în marea lor majoritate, ca Marea Britanie să rămână în UE, unele susținând campania “Remain” și financiar.

Amaliștii au început să facă deja scenarii despre piețele care vor profita de situație, luând locul Londrei, fiind menționate Paris, Frankfuri, Dublin sau Amsterdam.

Jakobsen, CIO Saxo Bank: Brexit e o veste bună pentru europeni, chiar daca primele efecte sunt dureroase CITEȘTE ȘI Jakobsen, CIO Saxo Bank: Brexit e o veste bună pentru europeni, chiar daca primele efecte sunt dureroase

Firma de consultanță PwC estimează că Brexit ar putea duce la pierderea a 70.000 până la 100.000 de locuri de muncă în sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie până în 2020, iar orașele concurente au început să întindă covorul roșu. Președintele regiunii Ile-de-France, Valerie Pecresse, a anunțat vineri că este gata să îi găzduiască pe toți cei care revin în Europa: "'Welcome to Paris region, noua Londră", iar Frankfurt Main Finance, o asociație care promovează interesele orașului german, a lansat un site internet și o campanie pe rețelele sociale intitulată, în limba engleză, "Welcome to Frankfurt - What can we do for you?", anticipând că între 10.000 și 15.000 de locuri de muncă din sectorul financiar din Londra ar putea fi transferate la Frankfurt în următorii cinci ani. Și Irlanda speră că va fi atractivă dată fiind utilizarea limbii engleze și prezenței deja solide a băncii americane Citibank. 

În schimb, Huw Macartney, profesor la Universitatea din Birmingham, citat de AFP, are îndoieli că referendumul va avea un impact important asupra Londrei. "City va rămâne un centru major pentru băncile americane și chineze. Chiar dacă Paris Și Frankfurt ar dori să profite de Brexit, cel mai mare beneficiar va fi New York deoarece marile bănci se vor muta pe celălalt mal al Atlanticului", a arătat acesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
bvb
ludwik sobolewski
bursa