Carburanții se vor scumpi de la 1 ianuarie cu aproximativ 1,3%, sau cu 7 bani/litru, în cazul motorinei, și 8 bani/litru, în cazul benzinei, ca urmare a actualizării nivelului accizelor cu creșterea prețurilor de consum comunicată oficial de Institutul Național de Statistică (INS), relevă datele oficiale finalizate acum de autorități și analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Accizele vor crește cu aproximativ 3,55%, de la 1,827 lei la 1,892 lei pe litrul de benzină și de la 1,674 lei la 1,735 lei pe litrul de motorină.
Impactul va fi de aproximativ 8 bani (accize plus TVA aferentă) pe litrul de benzină și de 7 bani (accize plus TVA aferentă) pe litrul de motorină.
În prezent, în urma recarantinării parțiale a economiei din ultimile 2 luni, dar și a repornirii celei mai importante rafinării din România, Petromidia (închisă în trimestrul al treilea ca urmare a incendiului de la începutul lunii iulie), prețurile la benzină și motorină au coborât în apropierea nivelului de 6 lei/l (din care jumătate reprezintă accize și TVA), după ce la începutul lunii octombrie atinseseră și un nivel de 7 lei/l.
CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restauranteLa acea dată, fostul premier interimar Florin Cîțu afirma: “Prețurile la carburanți… poate ar trebui Consiliul Concurenței să facă acea anchetă să ne spună din când în când dacă lucrurile sunt OK acolo și ele sunt determinate chiar de piață. Pentru că altfel este o piață liberă, dar și eu ca și dumneavoastră văd că atunci prețul petrolului crește, imediat crește prețul la pompă, dar atunci cînd prețul petrolului scade, nu scade prețul la pompă. Este cumva o asimetrie și sper că această asimetrie nu este dată de vreun cartel sau ceva, ci este cumva un lucru în piață, determinat de cererea care nu scade”, a afirmat Florin Cîțu, citat de News.ro.
El a menționat că ar fi nevoie de o investigație a Consiliului Concurenței în acest domeniu.
“Dacă prețurile nu scad pentru că există cerere mare, înțeleg, dacă ele nu scad pentru că există un cartel, atunci Consiliul Concurenței ar trebui să ne spună. E nevoie de o investigație, e nevoie ca oamenii să știe și atunci Consiliul Concurenței are datoria să vină cu un raport să le spună românilor, se întâmplă acest lucru pentru că avem o cerere prea mare în economie, asta înseamnă că economia funcționează. Sau se întâmplă pentru că avem un cartel și atunci trebuie sancționați”, mai declara premierul interimar.
CITEȘTE ȘI Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădiriiÎn numai 2 luni, de la declarațiile fostului premier, prețul carburanților a scăzut cu numai puțin de 1 leu pe litru sau 15%, evoluție ajutată parțial și de scăderea cotațiilor internaționale ale petrolului Brent de la maximele anului, de aproximativ 85 dolari pe baril la începutul lunii octombrie la 76 dolari pe baril în prezent.
În urmă cu un an, prețul carburanților era de aproximativ 4,7 lei, însă la acea dată, cotațiile petrolului Brent erau de 48 dolari/baril.
Codul fiscal a fost modificat în luna ianuarie 2020 pentru a evita apariția unor alte situații precum cea din 2019, când MFP a anunțat valorile noilor accize după expirarea termenului impus de legislație, 20 octombrie.
Astfel, “nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an, este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de InstitutulNațional de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an.
Cum își motiva MFP propunerea de modificare a textului Codului fiscal? “În situația în care, ulterior datei de 20 octombrie, se modifică nivelul accizelor prevăzut în anexa nr. 1 de la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal, nivelul aplicabil începând cu data de 1 ianuarie a anului următor se actualizează cu creșterea prețurilor de consum și se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cel târziu pe data de 31 decembrie. De asemenea, modificarea legislativă vizează clarificarea posibilității de publicare pe site până pe data de 31 decembrie a fiecărui an a nivelului actualizat al accizelor în cazul în care aceasta nu s-a realizat până la data de 20 octombrie și în alte situații decât cea menționată anterior.”