Firmele care au depus până la 30 septembrie documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu ar putea beneficia de o perioadă mai lungă în care să efectueze lucrările de conformare. Legea prevede în prezent că firmele care au depus până la 30 septembrie documentația pentru obținerea autorizației sau au proiecte în avizare pentru finanțare sunt exceptate de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ideea prelungirii termenului a fost inclusă într-un document guvernamental redactat recent și prezentat acum de Profit.ro.
"Plecând de la necesități practice, este analizată oportunitatea stabilirii unui nou termen până la care să poată fi executate lucrările de conformare la cerința securitate la incendiu, fiind avute în vedere și investițiile derulate din fonduri publice sau europene și, în mod particular, cele cuprinse în Planul Național de Dezvoltare Locală. În funcție de concluziile analizei urmează să fie stabilite măsurile concrete, inclusiv dacă se impune elaborarea unui proiect de act normativ", scrie în document.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
În aceeași sursă este precizat că instituțiile publice, precum școlile sau spitalele nu riscă să fie închise chiar dacă nu au obținut autorizația.
"Sancțiunea contravențională complementară de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor se aplică doar pentru acele construcții în care se înregistrează o afluență mare de public care nu este familiarizat cu configurația construcției și anume comerț, cultură și turism. Prin urmare, această sancțiune nu se aplică școlilor, spitalelor sau altor categorii de construcții care aparțin autorităților publice", se arată în material.
În urmă cu aproape două săptămâni, Guvernul a anunțat că va emite în curând un act normativ pentru simplificarea obținerii avizărilor și autorizațiilor de securitate la incendiu.
Începând cu 1 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancționare contravențională, pentru nedeținerea acestuia. Punerea în funcțiune, fără autorizație de securitate la incendiu, a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație poate fi sancționată cu amenzi între 20.000 lei și 50.000 lei.
CITEȘTE ȘI Proprietarii de firme care nu au depus actele pentru autorizația de securitate la incendiu riscă începând cu 1 octombrie să le fie oprită afacereaÎn noiembrie 2015, în prima ședință după tragedia din clubul Colectiv, Guvernul a adoptat o hotărâre care, printre altele, oprește funcționarea construcțiilor sau amenajărilor fără autorizație de securitate la incendiu, până la obținerea acestui document. Termenul limită impus de Guvern pentru obținerea autorizației a fost 31 decembrie 2015.
Acest termen a fost prelungit până la 31 decembrie 2016. Ulterior, Guvernul a intervenit din nou și a amânat termenul până la 30 iunie 2017, iar parlamentarii au intervenit ulterior și au împins termenul până la 30 septembrie.