Salariile cresc în Germania în cel mai mare ritm din ultimii 25 de ani

Salariile cresc în Germania în cel mai mare ritm din ultimii 25 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

 Salariile cresc în Germania în cel mai mare ritm din ultimii 25 de ani. Economiștii pun acum sub semnul întrebării tăierea dobânzilor în Zona Euro, de teamă că acestea ar putea alimenta o spirală a prețurilor și salariilor.

Potrivit Financial Times, este de așteptat ca la finalul acestui an salariile să avanseze, în medie, cu +5,6% în Germania, marcând cea mai rapidă creștere, în termeni reali, înregistrată de la începutul anilor 2000. Acest lucru îi duce pe mulți economiști la spirala prețuri/salarii din anii ’70, iar intenția Băncii Centrale Europene de a tăia dobânda de referință în septembrie este pusă sub semnul îndoielii, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Creșterea economică dezamăgește în trimestrul al doilea CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Creșterea economică dezamăgește în trimestrul al doilea
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Totuși, FT arată că BCE a afișat până acum un oarecare calm în fața acestor creșteri salariale, deja negociate, probabil “din convingerea că angajații încă recuperează după ce puterea lor de cumpărare a fost erodată de inflație. (…) Chiar și cu această creștere salarială de 5,6% din 2024, doar jumătate din pierderea reală a angajaților germani, între 2021 și 2023, vor fi fost compensate”.

Președintele BCE, Christine Lagarde, se așteaptă ca în anii următori creșterile salariale să încetinească semnficativ, ceea ce sugerează că BCE va merge în continuare cu tăierea dobânzilor, probabil cu -0,25%, de la 3,75% la 3,5%. În iunie, Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referință tot cu 0,25%.

Analiza FT mai arată că firmele europene au folosit combinația dintre costurile ridicate și cererea relansată după pandemie pentru a crește prețurile și, implicit, marjele de profit. Acum, cu o creștere a prețurilor de doar 2%, marjele de profit par să se reducă, iar șomajul scăzut pune presiune pe companii pentru creșterea salariilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
germania