Salariile continuă să crească, dar ritmul încetinește ușor. Bugetarii, în topul creșterilor de lefuri

Salariile continuă să crească, dar ritmul încetinește ușor. Bugetarii, în topul creșterilor de lefuri
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 12 aug 2024

Salariul mediu net a continuată să crească în iulie, dar dinamica anuală este în încetinire pentru a doua lună la rând.

Salariul mediu net pe economie a fost de 5.176 de lei în iunie, în creștere cu 1,1% sau 58 de lei față de luna mai.

Urmărește-ne și pe Google News
Germania înregistrează prima creștere a comenzilor industriale din ultimele șase luni CITEȘTE ȘI Germania înregistrează prima creștere a comenzilor industriale din ultimele șase luni
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Comparativ cu iunie 2024, salariul mediu net a crescut cu 12,5% sau 576 de lei. Dinamica anuală este în încetinire față de 14,3% din aprilie, respectiv cel de 12,7% din mai, respectiv față de ratele de 15-17% înregistrate pe parcursul anului trecut, când și inflația era însă mai ridicată.

Dacă luăm în calcul inflația, salariul mediu net a crescut în iunie cu 7,2% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, dinamică similară celei înregistrate în mai, dar sub ratele reale de creștere din aprilie, de aproape 8%.

ANALIZĂ După 20 de ani: Business Intelligence fără ”epoleți”. Cum a reușit piața serviciilor profesioniste de securitate a afacerilor să învingă Securitatea CITEȘTE ȘI ANALIZĂ După 20 de ani: Business Intelligence fără ”epoleți”. Cum a reușit piața serviciilor profesioniste de securitate a afacerilor să învingă Securitatea

Creșterea salariilor este menționată de către Banca Națională a României printre factorii care contribuie la creșterea cererii în exces din economie și care are astfel un efect inflaționist.

Pe lângă ușoara încetinire a ratei nominale și reale de creștere, în piața muncii avem și o creștere ușoară a ratei șomajului în intervalul aprilie-iunie, de la 5,2% în martie la 5,5% în iunie, nivel care se păstrează însă sub cel de 5,6% de la finele anului trecut.

Unde au fost cele mai mari creșteri

Cele mai mari rate de creștere a lefurilor în ultimul an au fost pentru lucrătorii din industria extractivă cu activități de servicii anexe extracției (+24%), în industria chimică (+26%), industria farmaceutică (+21%), alte activități industriale neclasificate (+22%), Captarea, tratarea și distribuția apei (+19%), hoteluri și restaurante (+21%), telecomunicații (+18%), tranzacții imobiliare (+21%).

Creșteri mari au fost și în sectorul învățământului (+19%) și cel al sănătății și asistenței sociale (+19%), unde statul are cea mai mare pondere a angajaților. În cazul funcționarilor publici, salariile au crescut de asemenea cu un ritm accelerat, de peste 17%.

Majorarea accizelor în Rusia afectează exporturile Bulgariei de băuturi alcoolice CITEȘTE ȘI Majorarea accizelor în Rusia afectează exporturile Bulgariei de băuturi alcoolice

Cele mai mici creșteri de salarii au fost cele ale minerilor de cărbune (+2%), din industria țigărilor (+4%), din industria fabricării de îmbrăcăminte (+4%), fabricarea altor mijloace de transport (+2%) și din cercetare-dezvoltare (+4%). Scăderi ale lefurilor au fost în silvicultură, pescuit și acvacultură (-10%), fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului (-4%) sau transportul pe apă (-5%).

Chiar și în variația anuală a salariilor apar elemente sezoniere, spre exemplu acordarea de bonusuri în alte luni decât cea de referință.

Cele mai mari salarii, de peste 10.100 de lei, au fost obținute în categoria alte activități de editare, respectiv în servicii informatice. Valori apropiate au fot și pentru lucrătorii din industria extracției petrolului și gazelor naturale, prelucrarea țițeiului și a celor din transporturi aeriene.

EXCLUSIV ANAF - încasări record în iulie. A recuperat sincopa din iunie și este cu 2 miliarde de lei peste plan CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF - încasări record în iulie. A recuperat sincopa din iunie și este cu 2 miliarde de lei peste plan

La coada clasamentului se găsesc salariații din industria fabricării de îmbrăcăminte, cu sub 2.800 de lei. Salarii mici au și angajații din hoteluri și restaurante, respectiv cei din industria mobilei, a fabricării de încălțăminte, curierii și poștașii.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere salarii
salariul mediu net
dinamica salariala