Companii din întreaga lume au declarat în acest an intrarea în incapacitate de plată (default) a unor datorii de 50 de miliarde de dolari, iar ritmul este cel mai ridicat după criza financiară din 2008, potrivit unui studiu realizat de agenția de rating Standard&Poor’s, citat de Business Insider.
Săptămâna trecută, cinci companii au ratat termenele de plată a datoriilor, iar numărul total al companiilor aflate într-o astfel de situație în 2016 a atins 46, scrie News.ro
Tendința este condusă de companiile din sectorul energiei și cel al mineritului, prăbușirea cotațiilor petrolului provocând panică la începutul anului pe piața obligațiunilor cu randamente ridicate, aflată în categoria junk, nerecomandată investițiilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Peabody Energy, cel mai mare producător privat de cărbune din lume, a solicitat săptămâna trecută protecție conform legii falimentului, în Statele Unite, după ce nu a mai reușit să plătească datorii acumulate recent pentru extinderea activităților în Austria, din cauza scăderii accentuate a prețurilor cărbunelui.
Compania a raportat active și obligații financiare de 10-50 miliarde de dolari, potrivit documentelor depuse în justiție.
Potrivit Deutsche Bank, acesta este numai începutul. Ciclul default-urilor va atinge un nivel maxim de 4% în perioada 2017-2018, respectiv una din 25 de emisiuni de obligațiuni cu randamente mari.
În cazul companiilor din sectorul petrolului și resurselor naturale, rata de default va atinge în perioada respectivă 9%-11%, nivel considerat totuși scăzut comparativ cu alte cicluri, în care vârful a fost de până la 15%.
Precondițiile pentru un nou ciclu de default-uri există, și anumite un nivel ridicat al îndatorării, șocuri externe pentru modelele de afaceri ale companiilor și probabilitatea de creștere a dobânzilor.