CE Oltenia anunță că a trecut pe profit, Ministerul Energiei acuză conducerea companiei de jocuri politice

CE Oltenia anunță că a trecut pe profit, Ministerul Energiei acuză conducerea companiei de jocuri politice
scris 18 apr 2016

Complexul Energetic Oltenia a anunțat, duminică, că a trecut pe profit în primul trimestru al acestui an, cu un rezultat net pozitiv de 144,2 milioane lei, față de pierderea de peste 20 milioane lei din același trimestru din 2015. În aceeași zi, Ministerul Energiei, acționarul principal al societății, a avertizat conducerea Complexului că implicarea companiei "în orice joc cu tentă politică este de rău augur pentru siguranța locurilor de muncă" de la CE Oltenia.

Potrivit unui comunicat a CE Oltenia, rezultatul net din primul trimestru al anului este un profit de 144,2 milioane lei, față de o pierdere de 20,03 milioane lei înregistrată în primul trimestru al anului 2015. Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de cele consemnate în 2014, de 693 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Profitul operațional (EBITDA) al CE Oltenia a crescut cu 40,5% în T1 2015, de la 228,2 la 320,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 11,4%, de la 719 la 637 milioane lei. Asta în condițiile în care cantitatea de energie produsă s-a redus cu 3,8%, de la 3,45 la 3,32 TWh, iar producția de cărbune s-a diminuat cu 14,8%, de la 6,10 milioane tone la 5,20 milioane tone.

UPDATE Iohannis a semnat decretul de numire a lui Dragoș Pîslaru în funcția de ministru al Muncii CITEȘTE ȘI UPDATE Iohannis a semnat decretul de numire a lui Dragoș Pîslaru în funcția de ministru al Muncii

"În această perioadă, comparativ cu perioada similară a anului anterior, s-au înregistrat reducerea cheltuielilor totale cu 14%, reducerea cheltuielilor de exploatare cu 11%, reducerea cheltuielilor cu energia și apa cu 20%, reducerea cheltuielilor cu materiale și piese de schimb cu 20%, reducerea consumului cu păcura și gazele cu 20%, reducerea prestațiilor externe cu 16%, reducerea costului unitar de producție al unui MWh cu 0,9% și reducerea costului unitar al tonei de lignit  cu 5,6%", a mai anunțat conducerea CE Oltenia.

Anunțul a venit în aceeași zi în care Ministerul Energiei, acționarul principal al societății, cu peste 77% din acțiuni, a făcut reproșuri publice destul de dure managementului CE Oltenia, după o ședință a comitetului de coordonare pentru activitatea minieră din cadrul ministerului, comitet din care face parte și conducerea Complexului.

"Conducerea ministerului dorește să reamintească faptul că numirile pe posturile de conducere la nivelul CEO trebuie să țină cont strict de criteriile de meritocrație și cade în sarcina conducerii să asigure buna desfășurare, în termeni de transparență, acest proces. Implicarea Complexului Energetic Oltenia în orice joc cu tentă politică este de rău augur pentru siguranța locurilor de muncă, dar și pentru funcționarea corectă a societății. Conducerea ministerului îi atrage atenția directorului general interimar, Laurentiu Ciobotărică, asupra faptului că are o responsabilitate directă în ceea ce privește buna administrare a societății", se arată într-un comunicat de duminică al Ministerului Energiei.

China vrea să recalifice milioanele de muncitori care vor fi concediați, pentru a evita conflicte sociale CITEȘTE ȘI China vrea să recalifice milioanele de muncitori care vor fi concediați, pentru a evita conflicte sociale

În document se mai afirmă că membrii grupului de lucru Lignit din cadrul comitetului de coordonare pentru activitatea minieră din cadrul Ministerului Energiei, din care face parte și conducerea CE Oltenia, au prezentat un raport sumar și "nu au putut furniza informații complete cu privire la elementele de fundamentare a planului de acțiune în sectorul lignitului și nici măsurile necesare pentru a se atinge strategia de dezvoltare pe viitor".

"În această situație, Ministerul Energiei așteaptă din partea Complexului Energetic Oltenia să prezinte, în cadrul Comitelului  de Coordonare de marți, 19 aprilie, elementele care n-au fost prezentate până acum, deși au fost solicitate în cadrul reuniunilor anterioare. Suplimentar, conducerea ministerului așteaptă finalizarea discuțiilor la nivelul conducerii CEO asupra planului de dezvoltare pe termen mediu și lung și inițierea unui dialog corect cu partenerii sociali, în procesul de implementare al acestui plan. Ca urmare a rapoartelor care vor fi prezentate, marți, în cadrul grupului de lucru Lignit din comitetul de coordonare pentru activitatea minieră, conducerea Ministerului Energiei se va deplasa, miercuri, la sediul Complexului Energetic Oltenia, pentru o sedință cu managementul societății și cu membrii Consiliului de Supraveghere", se spune în comunicatul ministerului.

Membrii Federației Naționale Mine Energie au pornit, lunea trecută, într-un marș de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la București, protestând față de situația Complexului Energetic Oltenia și a sistemului energetic național.

Rata de ocupare a populației a crescut, anul trecut, cu doar 0,4 puncte, șomajul rămâne ridicat printre tineri CITEȘTE ȘI Rata de ocupare a populației a crescut, anul trecut, cu doar 0,4 puncte, șomajul rămâne ridicat printre tineri

"Marșul de 320 de kilometri al minerilor și energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu - Craiova - Slatina - Pitești - București este urmarea avalanșelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea țării unor interese străine și trădarea clasei politice a sistemului energetic național. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desființarea Academiei Române sau dispariția istoriei și a limbii noastre din școlile românești. Punerea în pericol a independenței energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecințe catastrofale, inimaginabile și iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia", preciza președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, într-un comunicat transmis la începutul lunii aprilie.

Complexul Energetic Oltenia a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile sale, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova - SE Craiova II și SE Ișalnița - vor intra în șomaj, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.

Care sunt bonurile câștigătoare la loteria fiscală CITEȘTE ȘI Care sunt bonurile câștigătoare la loteria fiscală

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Corina Popescu, s-a întâlnit vineri cu reprezentanții minerilor și le-a spus că o parte din măsurile de redresare a Complexului Energetic Oltenia vor fi incluse în Strategia Energetică Națională, care se află în proces de elaborare, în timp ce pentru alte măsuri "se vor întreprinde demersuri în sensul realizării lor în limitele legale".

Minerii au făcut referire la creanțele pe care Complexul Energetic Oltenia le are de recuperat de la societăți aflate în insolvența, dar și la avizarea documentației necesare pentru extinderea lucrărilor miniere în carierele Jilț - Sud, Rovinari - Est și Roșia, în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Energiei, programat pentru data de 20 aprilie.

"În vederea discutării problemelor punctuale semnalate de reprezentanții FNME, pâna la sfârșitul lunii aprilie, va avea loc o întâlnire la Târgu Jiu cu reprezentanți ai Ministerului Energiei, reprezentanți ai sindicatelor, conducerea executivă și cu membrii Consiliului de Supraveghere a Complexului Energetic Oltenia", se arată într-un comunicat de vineri al Ministerului Energiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
ce oltenia
ministerul energiei
lignit
carbune
energie carbune
termocentrale