Majoritatea românilor cred că situația economică actuală a țării este una foarte rea, iar aproape 40% declară același lucru despre starea finanțelor personale, peste media la nivelul Uniunii Europene, relevă un nou sondaj Eurobarometru. În pofida percepției și așteptărilor pesimiste cu privire la situația economiei, cei mai mulți români spun că principala preocupare în acest moment este reprezentată de sănătate.
La nivelul UE, cetățenii sunt îngrijorați în primul rând de situația economică (35%) a Uniunii, finanțele publice și imigrația (ambele 23%), sănătatea în contextul pandemiei de coronavirus fiind a patra cea mai presantă preocupare de moment (22%).
În ceea ce privește problemele cu care se confruntă țara lor, majoritatea respondenților pun pe primul loc situația economică (33%), urmată de sănătate (31%), rata șomajului (28%) și creșterea prețurilor de consum (18%).
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană estimează pentru 2019 TVA neîncasat în România de 32,9 miliarde de lei. ANAF consideră că poate recupera doar 5,1 miliarde de leiRomânii sunt preocupați în special de starea de sănătate (40%), situația economiei naționale (31%) și inflație (28%).
Potrivit Eurobarometrului desfășurat în iulie și august, îngrijorarea europenilor cu privire la situația economică se reflectă în percepția stării actuale a economiei. 64% dintre europeni consideră că situația este “proastă” (față de 70% dintre români), iar 42% consideră că economia țării lor se va redresa după impactul pandemiei abia în 2023 sau mai târziu
Mai puțin de o treime dintre europeni (28%) consideră că situația financiară a gospodăriei proprii este una proastă, comparativ cu 39% dintre români.
Europenii sunt divizați în privința măsurilor luate de UE pentru combaterea pandemiei, 45% declarându-se mulțumiți de acțiunile întreprinse, iar 44% nemulțumiți. Cu toate acestea, 62% declară că au încredere în UE pentru a lua deciziile corecte în viitor, iar 60% dintre respondenși rămân optimiști cu privire la viitorul UE.