Importul de specialiști din străinătate, automatizarea și externalizarea reprezintă principalele soluții pe termen scurt și mediu pentru companiile din România, care se confruntă cu o lipsă de personal fără precedent, a afirmat directorul de vânzări al Romanian Software, Marian Hanganu, care a susținut o prezentare despre deficitul de forță de muncă din România și soluțiile imediate pentru această problemă, în cadrul Conferinței Operational HR 2018.
”În primul rând, importul de personal a ajuns să fie o opțiune tot mai des luată în calcul de angajatori, pe fondul crizei din piața muncii. Conform statisticilor de anul acesta, țării noastre îi lipsesc peste un milion de oameni care ar trebui să acopere diverse posturi”, a punctat directorul de vânzări al Romanian Software, potrivit News.ro.
El a atras atenția că România traversează o adevărată ”iarnă demografică”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”România traversează o adevărată iarnă demografică și sunt date care ne arată că pe fondul migrației și din cauze naturale am ajuns să pierdem anual 300.000 de oameni. Companiile au la dispoziție doar câteva modalități, prin care pot contracara lipsa de personal care se tot adâncește, iar importul de muncitori străini este, în cele mai multe dintre situații, una dintre soluțiile viabile”, a mai spus Marian Hanganu.
Potrivit acestuia, pe lângă importul de specialiști și automatizare, externalizarea anumitor activități și robotizarea sunt alte variante care pot fi aplicate pentru a contracara efectele crizei de personal cu care se confruntă tot mai mulți angajatori din România.
El a adăugat că firma pe care o reprezintă își ajută clienții să acopere deficitul de angajați în mod concret prin oferirea de servicii de leasing sau închiriere de personal din Vietnam, China și India, dar nu se limitează numai la aceste țări.
”Romanian Software a semnat recent un contract de leasing de personal cu scopul de a ”importa” muncitori vietnamezi pentru un client din agribusiness. Ne vom ocupa de obținerea autorizațiilor, de recrutarea efectivă și de aducerea de personal în țară, precum și de semnarea contractelor de colaborare pentru cel puțin un an”, a explicat reprezentantul Romanian Software.
Guvernul a aprobat, în ședința sa din data de 2 august, suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucrători străini nou admiși pe piața forței de muncă din România (4.000 permanenți și 4.000 detașați), potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii. Hotărârea de suplimentare a fost luată după ce autoritățile au observat în acest an o creștere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate.