Ministrul Muncii: Nu avem date cu privire la toți salariații din zona publică și nici la beneficiile sociale. Poate nu se dorește să fie cunoscute

Ministrul Muncii: Nu avem date cu privire la toți salariații din zona publică și nici la beneficiile sociale. Poate nu se dorește să fie cunoscute
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2016

Situația statisticilor despre beneficiile sociale și a suprapunerii acestora cu alte tipuri de măsuri fiscale este similară cu aceea a salariațiilor din zona publică, iar aceasta este posibil să fie generată de faptul că nu se dorește o cunoaștere a situației, a explicat vineri ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, la dezbaterea "Statistica oficială suport în fundamentarea deciziilor politice".

"M-ați auzit în discursul public recent că suntem într-o circumstanță în România în care nu avem date cu privire la toți salariații din zona publică. Un lucru similar se întâmplă, din păcate, cu bazele de date, și aici discutăm și de calitatea bazelor respective de date, în ceea ce privește beneficiile sociale, modul în care aceste beneficii se suprapun cu alte tipuri de măsuri de ordin fiscal, financiar, atât la nivel central și local. Toate aceste lucruri te duc la situația în care ai fie o politică de siloz, aceasta însemnând că tratezi tipul de vulnerabilitate sau beneficiu într-un mod individual, fără să ai o imagine de perspectivă, fie că, și aici nu pot să nu reiau această sugestie pe care au menționat-o și antevorbitorii mei legat de faptul că poate nu se dorește să fie cunoscute datele statistice", a spus Dragoș Pîslaru.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul susține că un posibil motiv pentru care nu există date despre problemele populației ar fi acela de a menține beneficii sociale ca o zonă de manevră.

Bugetul la 5 luni: Încasările au scăzut cu 2 mld lei, iar cheltuielile au urcat cu 5,1 mld lei din cauza majorărilor de salarii și pensii CITEȘTE ȘI Bugetul la 5 luni: Încasările au scăzut cu 2 mld lei, iar cheltuielile au urcat cu 5,1 mld lei din cauza majorărilor de salarii și pensii

"Pentru că dacă noi suntem acum la 26 de ani și mai bine de la Revoluție și totuși avem o problemă majoră în a cunoaște problemele populației, vulnerabilitățile, vorbesc aici de date administrative mai ales, lucrul acesta te poate duce cu gândul că până la urmă ignoranța ajută. De ce ar trebui să ai o imagine foarte clară asupra problemelor pe care le ai atâta timp cât poți avea zona de beneficii sociale ca o zonă de manevră? De ce ar trebui, bunăoară, să scoți aceste date pentru că ți-ar cauza o problemă de responsabilitate din partea celor care încep să le afle?", a declarat Dragoș Pîslaru.

Ministrul Muncii a afirmat că INS nu este doar un antemergător al unei reforme, ci este o placă turnantă între cele două Românii, între o societate modernă, deschisă, în care politica publică este făcută de cetățeni pentru cetățeni și bazat pe data concrete sau o societate în care puterea este văzută ca ceva discreționar, pentru care nu contează evidența statistică. Dragos Pîslaru susține că în felul acesta INS este un pionier în stransparentizarea societății.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
beneficii sociale
pâslaru
angajați bugetari