România are cel mai redus procent din PIB alocat cercetării și dezvoltării din Europa și cea mai mare pondere a cheltuielilor publice, arată datele Eurostat. România stă și cel mai prost la capitolul inovație dintre țările UE.
Economia României inovează prea puțin pentru că prea puțini bani merg în cercetare și dezvoltare, iar cei mai mulți bani sunt cheltuiți de stat.
În 2014, România a alocat 575 de milioane de euro pentru cercetare, de peste două ori mai mult decât cheltuia cu 10 ani înainte. Proporția a rămas, însă, neschimbată, la 0,38% din Produsul Intern Brut, sub media UE de 2%, cea mai mică din Europa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România este, însă, pe primul loc în UE la ponderea guvernului în cheltuielile de dezvoltare, cu 43% din total, la mare distanță față de celelalte țări, și de media de 12%, și în creștere față de 2004, când statul contribuia cu 34%.
Cel mai mare proiect de cercetare-dezvoltare derulat în România, cu un cost de 300 de milioane de euro, este laserul de la Măgurele. Instalația este preconizată a fi pornită în 2018, iar peste jumătate din finanțare vine din fonduri europene.
Banii cheltuiți pentru cercetare nu aduc, în mod automat, inovare, pentru că rezultatul cercetării nu are tot timpul o aplicare în viața reală sau una imediată. Datele arată că țările unde sectorul privat este principalul investitor în cercetare sunt și țările cu cea mai mare rată a inovării, în timp ce acolo unde statul este un actor important, rezultatele sunt mai proaste.
Sectorul privat din România cheltuiește 41% din total, sub media UE de 64%, cu o pondere mai mică decât în 2004, de 55%.
România se plasează pe ultimul loc în UE în privința inovării, potrivit Global Innovation Index 2015.
Polonia, Grecia, Croația, Bulgaria, Lituania, Slovacia, Ungaria și Letonia sunt, de asemenea, la coada clasamentului. La fel ca România, țările enumerate se remarcă printr-un procentaj mic alocat cercetării și dezvoltării, de sub 1% din PIB, și printr-o pondere relativ ridicată a statului, cu excepția Ungariei, în ambele cazuri.
Țările UE au cheltuit anul trecut 283 de miliarde de euro pe cercetare și dezvoltare, iar cele mai multe investiții le-au făcut Germania (82,8 miliarde de euro), cea mai mare economie europeană, Franța (48,1 miliarde de euro) și Marea Britanie (38,3 miliarde de euro).
Finlanda, Suedia și Danemarca au alocat peste 3% din PIB cercetării și dezvoltării, urmate de Austria și Germania, cu un procentaj foarte apropiat. Elveția, care conduce în topul inovației în pe continent, a alocat un procentaj similar.
Marea Britanie, Suedia, Olanda, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Danemarca și Germania se plasează alături de Elveția în topul inovației în Europa. La nivel mondial, în vârful clasamentului intră și Statele Unite ale Americii, care anul trecut au cheltuit 353 de miliarde de euro (2,8% din PIB), Singapore, Hong Kong și Coreea de Sud.