România ajută din nou Republica Moldova cu bani. Acum trimite 350.000 euro pentru gazoductul Iași-Ungheni

România ajută din nou Republica Moldova cu bani. Acum trimite 350.000 euro pentru gazoductul Iași-Ungheni
scris 23 nov 2016

România va aloca Republicii Moldova un nou sprijin financiar, în sumă de 350.000 de euro, de această dată pentru modernizarea Centrului de Automatizare și Dirijare de la Ungheni, după ce statul vecin a arătat că dispeceratul respectiv trebuie modernizat și compatibilizat cu viitoarea unitate similară de la Chișinău. Conducta Iași-Ungheni a fost recepționată în urmă cu doar doi ani.

Guvernul a aprobat, miercuri, în acest sens, completarea Programului de Cooperare pe anul 2016 între cele două țări și acordarea unui suport financiar de 350.000 de euro în vederea realizării Centrului de Automatizare și Dirijare de la Ungheni.

Urmărește-ne și pe Google News

În august 2014, la Ungheni, a fost lansat gazoductul de interconectare a sistemelor de transport gaze dintre România și Republica Moldova, iar în luna decembrie a anului 2014 a fost recepția finală a gazoductului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit Executivului, cu ocazia întrevederii bilaterale din 25 august 2016, prim-miniștrii României și Republicii Moldova au convenit accelerarea proiectelor privind interconexiunile pe energie electrică și gaze naturale, prioritar fiind proiectul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Contractele de muncă ale bugetarilor vor figura într-un registru public, după modelul REVISAL CITEȘTE ȘI Contractele de muncă ale bugetarilor vor figura într-un registru public, după modelul REVISAL

În cadrul discuțiilor ulterioare la nivel tehnic, autoritățile moldovene au ridicat problema că, din anul 2014, au intervenit schimbări majore legate de adoptarea deciziei de a iniția lucrările în cadrul fazei II, pe tronsonul Ungheni-Chișinău. Prin urmare, cerințele față de Centrul de Automatizare și Dirijare (dispecerat) de la Ungheni au trecut la un alt nivel referitor la echipare, fiind necesară o tehnologie mai modernă, compatibilă cu Centrul de Automatizare și Dirijare preconizat pentru amplasare la Chișinău.

Banii vor fi alocați în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova.

Legea parteneriatului public-privat a fost promulgată, după trei ani de dezbateri, reexaminări și contestații la CCR CITEȘTE ȘI Legea parteneriatului public-privat a fost promulgată, după trei ani de dezbateri, reexaminări și contestații la CCR

Valoarea totală a gazoductului Iași-Ungheni se ridică la 26,5 milioane de euro. Pentru acoperirea costurilor, au fost inițiate procedurile pentru obținerea unei finanțări europene de 7 milioane de euro prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

Guvernul Republicii Moldova a adresat Guvernului României solicitarea ca partea de cofinanțare necesară pentru realizarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a interconectorului Iași-Ungheni să fie asigurată de Guvernul României, din ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
conducta
gazoduct
iasi
ungheni
guvern
moldova