Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.
Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Rezerva valutară administrată de Banca Națională a României a scăzut la 45,59 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, comparativ cu 46,29 miliarde de euro la finele lunii octombrie.
În noiembrie au intrat în rezervă 2,19 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime obligatorii ale băncilor, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor, inclusiv cu suma de 755 de milioane de euro împrumutată de la bănci din piața internă, alimentarea contului Comisiei Europene și alte venituri neprecizate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Au ieșit 2,88 miliarde de euro, inclusiv 1,66 de miliarde de euro dintr-o datorie a Ministerului Finanțelor către bănci, pentru obligațiuni emise în România și ajunse la scadență pe parcursul lunii trecute.
MFP nu a acoperit toată suma, însă Trezoreria a fost alimentată în acest an de volume mari de valută din PNRR, inclusiv împrumuturi, pe lângă emisiunile de obligațiuni pe plan internațional.
Rezervele internaționale, care includ cele 103,6 tone de aur (cu o valoare de 5,63 miliarde de euro) a scăzut la 51,23 miliarde de euro, față de 51,79 miliarde de euro la 31 octombrie 2022.
CITEȘTE ȘI BCE: Bitcoin este sprijinit artificial și nu trebuie legitimat. O ultimă suflare în drumul spre irelevanță. Ar trebui încadrat, mai degrabă, la pariuri sau jocuri de norocRecordul nominal al rezervelor valutare a fost atins în octombrie, însă valoarea din noiembrie rămâne a doua cea mai mare înregistrată. Creșterea rezervei trebuie analizată în raport cu creșterea produsului intern brut nominal, precum și cu adâncirea deficitului comercial.
România importă bunuri și servicii de aproape 12 miliarde de euro pe lună, ceea ce înseamnă că rezerva internațională acoperă sub 4,4 luni de importuri în ipoteza sistării altor forme de finanțare, față de aproape 5 luni la finele lui 2021.
Cele mai recente date ale BNR, pe luna septembrie, arată că gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt era de 73%, față 79% a sfârșitul lui decembrie 2021.