Rezervele valutare la Banca Națională a României au avut o scădere abruptă de la 35,77 la 32,59 de miliarde de lei în septembrie, în mare măsură ca urmare a rambursării unei datorii de circa 2,1 miliarde de euro a statului.
În septembrie au fost intrări de 304 milioane euro în rezerva valutară, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele.
Au ieșit 3,484 miliarde de euro, reprezentând serviciul datoriei publice externe din luna septembrie a.c. în sumă de 2,171 miliarde de euro (inclusiv rambursarea emisiunii de obligațiuni denominată în euro din septembrie 2013 a Ministerului Finanțelor Publice, în sumă de 2,093 miliarde de euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit și altele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Luna trecută au fost și presiuni pe cursul de schimb, atât din evoluțiile din regiune, cât și din evenimentele politice interne. Deși leul a ajuns la un nou minim istoric în raport cu euro, deprecierea a fost una limitată.
Rezervele de valută au ajuns ușor sub nivelul de la începutul anului, deși în acest an statul a emis datorie externă de circa 10 miliarde de euro.
Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5,366 miliarde de euro.
Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie 2020 au fost de 37,954 miliarde euro, față de 41,265 miliarde de euro la 31 august 2020.
Plățile scadente în luna octombrie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 435 milioane euro.