Revenire puternică a industriei românești în iunie

Revenire puternică a industriei românești în iunie
scris 12 aug 2020

Producția industrială a continuat recuperarea în iunie cu o creștere de 16,2% față de mai, evoluție ce aproape a înjumătățit declinul în termeni anuali adus de efectele pandemiei COVID-19.

Industria, care reprezintă circa un sfert din economia României, se afla pe o tendință de scădere încă de anul trecut și începând cu primăvara acestui an a fost puternic afectată de pandemia COVID 19 prin scăderea cererii de export. Evoluția din iunie a dus la un declin mai mic, în termeni anuali la 14,3%, față de 27,6% în mai.

Urmărește-ne și pe Google News

Sectorul manufacturier, cea mai importantă componentă, a revenit cu o creștere de 21,6% în iunie față de mai, astfel că declinul anual s-a micșorat de la 30,2% la 14%, pe măsură de economiile europene au început să se dezghețe după ridicarea restricțiilor de mișcare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comenzile din industria prelucrătoare s-au redus CITEȘTE ȘI Comenzile din industria prelucrătoare s-au redus

“Vedem revenirea completă a sectorului manufacturier drept un proces de lungă durată. Alte sectoare, precum retailul, au revenit deja în teritoriu pozitiv în termeni anuali în iunie. Problemele legate de competitivitate, lipsa personalului calificat și infrastructura de transport slabă vor apăsa asupra producției manufacturiere pe orizontul mediu și lung de timp”, scrie Eugen Sinca, analist BCR, care adaugă că datele externe indică un sprijin al industriei pe termen scurt.

Industria farma (+31% an/an), industria chimică (+19,9% an/an) șu producția de computere și electronce (+2,4% an/an) au avut cele mai puternice performanțe. Industria alimentară și cea a produselor minerale non-metalice, cu o scădere de 1,4% an/an au avut o performanță decentă, notază Sinca.

Andrei Rădulescu, economist-șef al Băncii Transilvania, spune că evoluția industriei din iunie confirmă depășirea punctului  critic al șocului indus de criza sanitară.

“Ne așteptăm la intrarea industriei și economiei în ciclul post-pandemie pe termen scurt, scenariu susținut de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice. Pentru perioada 2020-2022 prognozăm creșterea investițiilor productive cu un ritm mediu anual de 3,4%”, scrie Rădulescu.

Industria extractivă a crescut cu 0,6% față de mai și este cu 17,3% sub nivelul de anul trecut, în timp ce sectorul de energie a continuat să scadă și în iunie cu 0,7% și a ajuns la un minus de 11,8% față de iunie 2019.

În semestrul I producția industriala a scăzut cu 16,4% an/an.

viewscnt
Afla mai multe despre
industria
productia industriala
crestere industrie