Reuniunea G20 - Șefa FMI: Tensiunile comerciale și îndatorarea, principalele amenințări pentru economia globală. Creșterea economică poate frâna

Reuniunea G20 - Șefa FMI: Tensiunile comerciale și îndatorarea, principalele amenințări pentru economia globală. Creșterea economică poate frâna
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 dec 2018

Tensiunile comerciale și gradul ridicat de îndatorare sunt principalele amenințări la adresa economiei globale, potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, care avertizează că majorarea tarifelor vamale ar putea frâna creșterea economică cu 0,75% până în 2020.

“Dacă tarifele recent majorate și cele amenințate sunt menținute, iar tarifele anunțate vor fi implementate, estimăm că aproximativ 0,75% din produsul intern brut global ar putea fi pierdut până în 2020”, a spus Lagarde la finalul reuniunii liderilor G20 de la Buenos Aires.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, reducerea cu 15% a tarifelor din servicii ar duce la o creștere cu 1,5% a economiei globale în aceeași perioadă, potrivit oficialului FMI, care apreciază că alegerea “este clară”.

China și SUA încheie un armistițiu în războiul lor comercial CITEȘTE ȘI China și SUA încheie un armistițiu în războiul lor comercial

“Este nevoie urgentă ca tensiunile comerciale să fie atenuate, tarifele recent majorate să fie inversate, iar sistemul comercial multilateral să fie modernizat”.

SUA și China, primele două economii ale lumii, au agreat, în timpul summitului G20, să suspende un război comercial declanșat la începutul anului, președintele american, Donald Trump, angajându-se să amâne majorarea tarifelor pentru bunuri chinezești în valoare de 200 miliarde de dolari, intrate recent în vigoare.

Casa Albă a anunțat, însă, că este doar o măsură temporară și, în lipsa unor schimbări structurale în relațiile comerciale bilaterale, tarifele vor fi majorate de la 10% la 25%. Anterior, Trump a amenințat cu impunerea de taxe suplimentare pe importuri chinezești în valoare de 267 miliarde de dolari.

Escaladarea tensiunilor comerciale între state nu este singura amenințare la adresa creșteriii economiei mondiale, avertizează FMI.

“O altă problemă urgentă este dată de nivelul excesiv al datoriei globale, estimată de FMI la aproximativ 182.000 miliarde de dolari. Este important, în special pentru țările din piețele emergente cu un grad ridicat de îndatorare și pentru statele cu venituri mici, să se reconstruiască rezervele financiare și politicile fiscale prociclice să fie inversate”, spune Lagarde.

Printre soluțiile propuse de FMI pentru stimularea economiei globale se numără, pe lângă dezamorsarea conflictelor comerciale, continuarea procesului de “normalizare” a politicilor monetare, într-o manieră graduală și transparentă, precum și eliminarea obstacolelor legale în ceea ce privește participarea femeilor în economie.

“Acesta este un aspect esențial pentru combaterea inegalității ridicate și persistente, care ar contribui la potențialul de creștere în toate țările G20”, consideră Lagarde.

FMI și-a redus, luna trecută, estimările privind creșterea economiei globale în 2019, de la 3,9% la 3,7%, în principal pe fondul escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA și China și al amplificării presiunilor financiare în piețele emergente.

În cazul României, FMI preconizează un avans economic de 4% în acest an și de 3,4% anul viitor, ambele proiecții fiind revizuite în scădere.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
fmi
economie
crestere
razboi comercial
sua
china
tensiuni