Noul președinte al Colegiului de Coordonare al Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) este, începând de mâine, 1 octombrie, Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României.
Doctor în științe economice și directorul Direcției Juridice al BNR, Păunescu va prelua atribuțiile de președinte al CSALB de la Simona Vâlceanu, membrul independent în Colegiul de Coordonare al Centrului. Vâlceanu a asigurat președinția în primul an de funcționare.
Colegiul de Coordonare al CSALB este format din cinci membri, desemnați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Asociația Română a Băncilor (ARB), Banca națională a României (BNR), asociațiile de consumatori și un membru independent. Acesta este ales de către primii patru membri desemnați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mandatul fiecărui reprezentant în Colegiul de Coordonare al CSALB este de 5 ani, cu posibilitatea de reînnoire o singură dată. Președintele Colegiului de Coordonare este ales prin rotație, dintre cei cinci membri, având un mandat de un an.
Românii care au probleme cu băncile pot să apeleze la acest Centru din luna martie 2016 pentru o procedură alternativă. Aceasta ar trebui să le rezolve rapid și gratuit nemulțumirile materiale.
Clienții pot să evite instanțele și să ajungă la înțelegere cu instituția financiară în urma unei proceduri de conciliere, arbitrată de un conciliator plătit de CSALB din banii băncilor.
Până în prezent, clienții au apelat foarte rar la noua metodă prin care băncile sperau să scape de procesele în instanță.
Centrul a primit doar 144 de cereri conforme, doar 27 dintre acestea fiind documentate complet pentru a putea fi întocmite dosare. 18 dosare au fost soluționate, 8 sunt în lucru și 36 în faza de filtru, potrivit datelor furnizate de CSALB.
Pentru a atrage mai mulți clienți nemulțumiți, CSALB a eliminat recent plafonul de 1.000 de lei începând cu care cererile de conciliere erau eligibile și a introdus o procedură de filtru, în care juriștii instituției verifică inițial dosarele și obțin acceptul părților de a intra în procedura de conciliere.