Conversia creditelor, pe ordinea de zi a ședinței Comisiei juridice de marți

Conversia creditelor, pe ordinea de zi a ședinței Comisiei juridice de marți
scris 29 sep 2016

Comisia juridică din Camera deputaților ar putea dezbate, marți, un proiect de lege care vizează conversia creditelor din valută în lei. Proiectul a mai fost trecut pe ordinea de zi a comisiilor de raport și în această săptămână, dar a fost ulterior retras.

Proiectul în discuție vizează modificarea OUG 50/2010. Camera Deputaților este cameră decizională. În forma în care a trecut de Senat, proiectul nu ar avea efecte negative asupra sistemului bancar, din moment ce conversia s-ar face la cursul zilei.

Urmărește-ne și pe Google News

Ce au cerut debitorii cu credite în franci elvețieni, inclusiv în stradă, este ca aceste credite să fie schimbate în lei la cursul de la data contractării, de dinainte de criză, care era la jumătate față de nivelul actual.

Băncile au primit termen până la finele anului să schimbe sistemul de verificare a clienților care solicită credite CITEȘTE ȘI Băncile au primit termen până la finele anului să schimbe sistemul de verificare a clienților care solicită credite

Deputatul Ana Birchall (PSD), inițiatorul proiectului, voia, în ultima formă propusă în Comisia de finanțe-bănci din Cameră, conversia la un curs mediu calculat de la data contractării creditului până la data conversiei.

Deputatul Daniel Zamfir (PNL) aduce amendamente prin care conversia să fie efectuată la cursul de la data acordării, așa cum cer clienții băncilor. Băncile se împotrivesc unei astfel de reglementări și au reușit, anul trecut, cu ajutorul Băncii Naționale a României, să oprească dezbaterile Parlamentului în acest sens.

Bancherii avertizează că o astfel de modificare ar pune în pericol stabilitatea sistemului financiar, pentru că băncile ar fi silite să închidă pierderi de ordinul miliardelor de euro.

Începând cu 2015, câteva dintre băncile cu portofolii importante de credite în franci elvețieni au făcut oferte clienților de conversie, cu un discount la soldul creditului, însă problema acestor împrumuturi care au ruinat debitorii după creșterea puternică a francului nu este încă rezolvată. Din ianuarie 2015, de când Banca Centrală a Elveției a lăsat liber francul, soldul creditelor în alte valute decât euro – în principal franci elvețieni – a scăzut de la 11,3 miliarde de lei la 6 miliarde. Cele mai mari scăderi vin din conversiile promovate de Banca Transilvania și OTP Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
conversie
conversie credite valuta
conversie credite franci elvetieni
credite franci elvetieni
legea conversiei