Rata anuală a inflației din România rămâne printre cele mai mari din UE. În zona euro, creșterea prețurilor încetinește ușor

Rata anuală a inflației din România rămâne printre cele mai mari din UE. În zona euro, creșterea prețurilor încetinește ușor
scris 16 iul 2021

Rata anuală a inflației din România a rămas și, în iunie, printre cele mai mari din Uniunea Europeană, relevă datele Eurostat.

Cu o creștere a prețurilor de consum de 3,5%, România ocupă poziția a patra în UE în funcție de rata inflației, la egalitate cu Lituania. În mai, România ocupa poziția a cincea în funcție de creșterea anuală a prețurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum (HICP) într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent. Potrivit Institului Național de Statistică, care calculează rata anuală a inflației pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC), creșterea prețurilor a fost, în iunie,de 3,9%.

Cele mai mari creșteri de prețuri, la nivelul Uniunii Europene, au fost înregistrate în Ungaria (5,3%), Polonia (4,1%) și Estonia (3,7%).

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

În zona euro, rata inflației a scăzut în iunie, la 1,9%, de la 2% în luna precedentă.

Luna aceasta, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze ținta de inflație la 2% și să permită, totodată, depășirea acestui nivel în situațiile în care acest lucru este considerat necesar. Decizia reprezintă o schimbare importantă și permite menținerea politicii monetare laxe, prin care BCE încearcă să sprijine revenirea economică, pentru mai mult timp.

Până acum, BCE țintea o rată a inflației anuale "apropiată de 2%, dar sub acest nivel". Instituția nu și-a mai schimbat strategia de politică monetară din anul 2003, astfel că decizia de a modifica ținta de inflație reprezintă o premieră a ultimelor aproape două decenii.

viewscnt
Afla mai multe despre
rata inflatiei
preturi
preturi de consum
scumpiri
cresteri preturi
crstere pret
eurostat
zona euro
ue
bce