Rădulescu (BNR): În România există peste 100 de mii de firme cu capital negativ, fără vânzări și fără salariați

Rădulescu (BNR): În România există peste 100 de mii de firme cu capital negativ, fără vânzări și fără salariați
scris 30 sep 2017

În România există 100.100 de firme cu trei caracteristici atipice: au capital negativ, nu au vânzări și nici salariați și au datorii totale de 65,4 miliarde lei, a declarat sâmbătă, la Sinaia, potrivit News.ro, Eugen Rădulescu, directorul direcției de stabilitate financiară al BNR, care citează date ale băncii centrale și ale Ministerului de Finanțe.

Ponderea acestor societăți în totalul companiilor nefinanciare este de 16%.

Urmărește-ne și pe Google News

O altă categorie este cea a companiilor cu zero angajați: 263.700 de firme, care au datorii de 159,9 miliarde lei. Ponderea acestor societăți în totalul companiilor nefinanciare este de 42%.

De asemenea, există și companii cu cifră de afaceri egală cu zero: 164.400 de firme și care au datorii de 105,6 miliarde lei. Ponderea acestor societăți în totalul companiilor nefinanciare este de 26%.

”Sunt anomalii, asta nu mai e o economie de piață funcțională”, precizează directorul BNR, prezent la o conferință în Sinaia.

El consideră că aceste companii generează o economie care ”băltește”.

”Companiile cu afaceri zero probabil vând și nu înregistrează vânzările”, spune Rădulescu.

Mai există totodată și 276.500 de companii cu capitaluri proprii sub limita reglementată și care au datorii de 355,7 miliarde lei.

”Este însă nevoie de constrângeri bugetare tari pentru asanarea economiei. În ceea ce privește necesarul de recapitalizare pentru companiile cu valori ale capitalurilor propii sub limita reglementată, pentru a atinge pragul reglementat (50% din capitalul social) este nevoie de 156,8 miliarde lei. Iar creșterea necesară pentru reîntregirea capitalului social ar fi de 187,7 miliarde lei”, punctează Eugen Rădulescu.

În pofida unor evoluții economice pozitive în ultimii ani, necesarul de capitalizare a continuat să se majoreze, cu 3,7% în anul 2016 față de anul precedent.

El spune că potențialul de creditare a sectorului IMM este important.

”12.200 de întreprinderi mici și mijlocii, adică 2% din total, pot fi considerate performante din punct de vedere economic, se mențin între cele mai bune firme din economie în cel puțin șapte din ultimii nouă ani”, punctează el.

Din acestea, peste 6.600 de IMM-uri au un nivel al raportului dintre datorii și capitaluri subunitar și pot susține un volum de creditare semnificativ: 36,3 miliarde lei, adaugă Rădulescu.

Rădulescu a vorbit și de nivelul scăzut al intermedierii financiare.

”Istoric, intermedierea financiară în România a fost la un nivel scăzut, din cauza inflației ridicate și persistente o lungă perioadă de timp, dar și a condițiilor de creditatre percepute ca dezavantajoase”, punctează directorul din banca centrală.

În plus, o parte importantă a cereri este nebancabilă (numărul ridicat de companii cu capitaluri sub limita reglementată, inegalitatea mare a veniturilor populației, care crește de la o perioadă la alta.)

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
companii
capital
salariați