Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, referindu-se la creșterea nivelului indicelui Robor, că că era rolul băncii naționale să intervină, dar probabil ”colegii” de la Banca Națională a României (BNR) au fost puțin plecați de acasă și că, probabil, va avea o discuție cu guvernatorul Isărescu pe această temă.
”Măcar să știm: mai e Banca Națională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existență, foarte bună de altfel. Cred că colegii noștri, ai românilor sau care ar fi trebuit să fie colegii românilor de la BNR au fost puțin plecați de acasă, fiindcă ăsta era rolul BNR - să nu lase să crească și să nu lase niște actori să se joace pe această temă”, a afirmat premierul, citat de News.ro.
Întrebat dacă ar trebui să intervină BNR, Mihai Tudose a replicat: ”Păi asta face BNR, nu se joacă la modul pozitiv pe această piață?”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a spus că nu a discutat cu guvernatorul Mugur Isărescu, dar că este posibil să aibă o discuție cu acesta săptămâna viitoare. BNR a solicitat recent o amânare a audierii guvernatorului în comisia economică din Senat, precizând că el se află în concediu, iar în locul lui Mugur Isărescu a fost prezent prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.
”Nu am avut o discuție cu guvernatorul și s-ar putea să am o discuție săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declarații. Dacă vorbește în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-și pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuție. Dar măcar să știm: mai e Banca Națională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existență, foarte bună de altfel”, a mai declarat premierul.
Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României (BNR).
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.