Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat, joi, de magistrații Curții de Apel București la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa", decizia nefiind definitivă.
Curtea de Apel București a anunțat joi decizia în dosarul “Ferma Băneasa”, în care au fost judecați omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, fostul rector al Universității de Științe Agronomice, Nicolae Alecu și alți nouă inculpați. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Judecătorii Curții de Apel l-au condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pe Puiu Popoviciu, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, precum și dare de mită și la șase ani de închisoare cu executare pe Nicolae Alecu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată.
Și o mare parte dintre ceilalți inculpați au primit pedepse cu executare, arată news.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO DNA prezintă în imagini cum arată în lucru un dosar de corupțieAndrei Bejenaru a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, în timp ce Ștefan Diaconescu, secretar științific și rector în cadrul USAMV București,la data comiterii faptelor, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată.
Totodată, Cornel Ilie Șerban, fost șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din MAI a primit doi ani și șase luni cu executare, în timp ce Petru Pitcovici, fost șef Divizie Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție, a fost condamnat la doi ani de detenție, iar Mihai Luican, fost prefect al municipiului București și președinte al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000, la un an de închisoare.
Ioan Todiraș, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1, a fost condamnat și el la un an de închisoare cu executare. Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei sector 1, a primit doi ani cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
De asemenea, Gheorghe Petrulian, fost șef OCOOTA București și membru al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/200 a fost condamnat tot la doi ani cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Prin aceeași decizie a instanței au mai fost confiscate în folosul statului o stickă de whisky JB Rose de trei litri și o sticlă de doi litri de palincă.
CITEȘTE ȘI Percheziții DIICOT la sediul UTI Grup din aeroportul Otopeni. Va fi pus sechestru pentru peste 50 de proprietăți și mașini de luxProcurorii DNA au cerut pe 30 mai, la ultimul termen din dosarul “Ferma Băneasa”, condamnarea omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu la 14 ani de închisoare și a lui Niculae Alecu, fostul rector al Universității de Științe Agronomice, la 12 ani de închisoare, precum și pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege pentru toți ceilalți inculpați, în timp ce avocații au solicitat anularea interceptărilor din această cauză.
Dosarul “Ferma Băneasa” se judecă din decembrie 2012 la Curtea de Apel București. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu și foștii șefi de la DIPI și DGA Cornel Șerban și Petru Pitcovici au fost trimiși atunci în judecată, alături de alte opt persoane, pentru fapte de corupție în legătură cu tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București.
Procurorii au stabilit că prin aceste fapte s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, iar dauna produsă USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei.
Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.
"În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București-Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale", au scris procurorii în rechizitoriu.