Valoarea totală a fuziunilor și achizițiilor din România a crescut cu 17% în 2016 față de anul anterior, depășind 3,6 miliarde de Euro, arată o analiză efectuată de echipa integrată de Tranzacții a PwC România.
Expertii în tranzacții ai PwC sunt de părere că piața locală de fuziuni și achiziții își va menține tendința ascendentă și în anul 2017, beneficiind de continuarea procesului de consolidare în domenii precum cel medical și farmaceutic, industrial și în sectorul bunurilor de larg consum, precum și de o tendință de relocare către Europa de Est, inclusiv în România, din partea unor grupuri ce au dezvoltat capacități de producție în Asia.
“La nivel local, există un interes tot mai mare pentru tranzacții, pe fondul continuării unor procese de consolidare începute în anii trecuți. Se resimte o anumită efervescență în piața locală, se poartă multe negocieri și discuții, sunt mai multe tranzacții inițiate, atât de către vânzători, cât și de cumpărători. Observăm un număr tot mai mare de antreprenori interesați de perspectiva unui proces de vânzare, care îi ajută să primească și o indicație referitoare la valoarea de piață a afacerii lor, deși nu toate discuțiile se concretizează în tranzacții efective”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Liderul Departamentului de Tranzacții, PwC România.
“Pentru ca România să se bucure de o creștere economică sustenabilă este necesară încurajarea mediului de afaceri printr-o viziune fiscală pe termen lung, care să stimuleze investițiile. Aceasta și în contextul în care aspectele fiscale au o importanță crescândă pentru managementul companiilor, iar tratamentul anumitor spețe și riscuri fiscale poate conduce chiar la eșecul unor tranzacții. Proiectele strategice de tip M&A, care presupun un angajament pe termen lung, pot fi încurajate printr-o îmbunătățire a predictibilității și coerenței politicii fiscale”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România și Europa de Sud-Est.
CITEȘTE ȘI ING este investigată de procuratura olandeză pentru corupție și spălare de bani și ar putea plăti amenzi mari“Rămânem optimiști în legătură cu perspectivele de dezvoltare ale pieței locale de fuziuni și achiziții pe termen mediu și lung. Conform analizei PwC, în anul 2016 au fost anunțate 140 de tranzacții cu o valoare totală de 3,6 miliarde de Euro. Este de remarcat totodată o aparentă necorelare cu piața globală, care a înregistrat o ușoară scădere în același interval. Aceasta și pentru că valoarea pieței la nivel local a fost influențată puternic anul trecut de un număr mic de tranzacții cu o valoare substanțială. O altă explicație ar fi creșterea competitivității și atractivității economiei românești în contextul geo-politic regional” a spus Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias, coordonator al echipei de consultanță fiscală și juridică în Tranzacții.
„Desi sunt destul de izolate cazurile în care antreprenorii români au ales calea dezvoltării prin achiziții a afacerilor pe care le dețin, limitele creșterii organice, nevoia de dezvoltare rapidă dublată de presiunea competiției, împing din ce in ce mai mult companiile românești spre o dezvoltare prin achiziții. O astfel de abordare presupune, printre altele, identificarea unor ținte de achiziție, evaluarea compatibilității de integrare, analiza diagnostic, determinarea valorii, derularea procesului de achiziție și in cele din urma a procesului de integrare efectivă. Aceasta tendință a pieței va impune antreprenorilor romani angajarea unor expertize tehnice din ce in ce mai complexe.”, a subliniat George Ureche, Senior Manager în cadrul departamentului de Tranzacții al PwC România.
”Observăm creșterea numărului investitorilor financiari (fonduri de private equity) care devin interesați de piața din România, orientându-se în principal către afacerile care au demonstrat potențial de dezvoltare sustenabilă, au o echipa competentă de management și poziții consolidate pe piața în care activează. Valoarea pieței de tranzacții și atractivitatea companiilor vor creste și ca urmare a stabilizării performanțelor financiare ale acelor business-uri care sunt susceptibile a face obiectul unei tranzacții, dar și pe fondul creșterii nivelului de încredere și predictibilității perspectivelor de dezvoltare pentru următorii 5-10 ani”, a declarat Dragoș Atanasiu, Senior Manager în cadrul departamentului de Tranzacții al PwC România.
PwC este liderul pieței de consultanță în fuziuni și achiziții din România. În ultimul an, PwC a fost implicată în multe dintre tranzacțiile semnificative, furnizând fie asistență la cumpărare, fie asistență la vânzare (de exemplu, tranzacțiile prin care Regina Maria a cumpărat spitalul Ponderas, Oresa Ventures a cumpărat La Fântâna, Mid Europa Partners a cumpărat Profi, Logo a cumpărat TotalSoft, iar Enterprise Investors a cumpărat Noriel).