Profitul marilor companii de stat a scăzut, după recordul din 2022. Cheltuielile salariale au avansat accelerat

Profitul marilor companii de stat a scăzut, după recordul din 2022. Cheltuielile salariale au avansat accelerat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 23 iul 2024

Rezultatul brut al marilor companii de stat s-a situat în 2023 la 16,07 miliarde de lei, în scădere cu 10% față de nivelul record înregistrat în 2022, de 17,89 miliarde lei, relevă datele analizate de Profit.ro. Câștigurile marilor companii ale statului, aflate în subordinea Guvernului, au urcat spectaculos în 2022, de peste trei ori față de anul anterior, alimentate în principal de evoluția prețurilor la energie. Cea mai mare parte a profiturilor vine, de obicei, de la companiile din energie, Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica.

AICI POATE FI VĂZUT TOP 50 Cele mai profitabile companii din România

Pentru 2023, însă, pe fondul unei creșteri cu numai 4% a cifrei de afaceri, la 92,43 miliarde lei pentru cele 200 de companii din subordinea Guvernului, cheltuielile de natură salarială au avansat accelerat, cu 22%, și au diminuat rezultatul brut.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFIC Ministrul Energiei explică de ce electricitatea în România a ajuns să fie mai scumpă decât în vestul Europei CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Ministrul Energiei explică de ce electricitatea în România a ajuns să fie mai scumpă decât în vestul Europei
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Astfel, companiile controlate de Guvern au cheltuit anul trecut 19,5 miliarde lei pentru plata celor 165.766 de salariați, reprezentând o majorare cu 22%, în timp ce creșterea de personal a fost de 2.508 (1,5%).

Cheltuielile totale au crescut cu 7,7%, la 80,2 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor raportează date totale, însă în fapt profiturile sunt realizate în mare măsură de un număr restrâns de companii, în timp ce multe sunt pe pierdere. Astfel, la nivelul anului 2022, doar trei companii, Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica, au generat două treimi din rezultatul brut al companiilor controlate de către Guvern.

Profit.ro a publicat deja date privind companiile de stat în primul trimestru din 2024. Datele pentru întreg anul sunt primite mai târziu către Finanțe, în funcție de termenele pentru raportările anuale ale companiilor.

ANALIZĂ INFOGRAFIC Regii mall-urilor din România. AFI Cotroceni pierde „la mustață“ titlul de lider după numai un an. Cele mai mari încasări din istoria pieței moderne de retail CITEȘTE ȘI ANALIZĂ INFOGRAFIC Regii mall-urilor din România. AFI Cotroceni pierde „la mustață“ titlul de lider după numai un an. Cele mai mari încasări din istoria pieței moderne de retail

Datele se referă doar la companii pe care statul le deține integral sau la care are o participație majoritară și care în perioada de referință se aflau în stare de funcțiune. Cele mai mari și mai profitabile companii din portofoliul statului sunt active în sectorul energie.

Guvernul intenționează să mandateze și anul acesta reprezentanţii statului în adunările generală a acţionarilor (AGA ) sau în consiliile de administraţie (CA) la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, să decidă repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net, realizat al anului 2023, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat. În Legea bugetului de stat sunt deja estimate pentru acest an venituri din dividende în sumă apropiată cu încasările din anul trecut, respectiv de circa 7,4 miliarde lei, la care se adaugă 511,7 milioane lei vărsăminte de la regiile autonome. Sumele sunt similare cu cele încasate în 2023.

Companiile din subordinea autorităților locale

Companiile controlate de autoritățile locale, 1.001 pentru anul 2023, au obținut, per total, un rezultat brut de 676 milioane de lei, față de 33,4 milioane de lei în 2022.

BNR a întrebat companiile românești cum se mai simt CITEȘTE ȘI BNR a întrebat companiile românești cum se mai simt

Veniturile au urcat cu 17%, la 20,4 miliarde de lei, în timp ce creșterea cu 13,3% a cheltuielilor totale a fost alimentată, la fel ca in cazul companiilor mari, de majorările salariale. În 2023, cei 99.371 angajați (cu circa 5.300 mai mulți), au încasat în total 7,4 miliarde lei, în creștere cu 20%.

Rezultatele companiilor pentru 2023

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
companii de stat
profit companii de stat
guvern