PROFIT ENERGY.forum – Daniela Dărăban, Director Executiv ACUE: Am ajuns într-o situație în care activitatea de furnizare din România nu este bancabilă. În momentul de față suntem blocați

PROFIT ENERGY.forum – Daniela Dărăban, Director Executiv ACUE: Am ajuns într-o situație în care activitatea de furnizare din România nu este bancabilă. În momentul de față suntem blocați
scris 3 oct 2022

Dacă criza energetică actuală ar fi ținut de furnizori s-ar fi rezolvat foarte repede și într-un timp foarte scurt, a spus, la conferința PROFIT ENERGY.forum, Daniela Dărăban, Director Executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Ea adaugă că aceast criză însă nu este cauzată de furnizori și ar trebui mai degrabă ca atenția să se mute către evoluția prețurilor pe piața angro.

Conferința a fost organizată cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

“Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat pe piața angro și nu s-a întâmplat doar în România, ci peste tot, prețurile au ajuns la un nivel pe care nu l-am văzut în ultimii 50 de ani. Furnizorii cumpără energia de pe piața angro și o dau mai departe către industrie sau către consumatorul casnic. O mare parte din factura consumatorilor reflectă prețul pe care furnizorii îl plătesc în piață, prin diferite mecanisme, inclusiv aceste contracte la termen”, precizează acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI PROFIT ENERGY.forum Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei: Până la 1 noiembrie, România va avea 90% din necesarul de gaze. Programul de iarnă va fi actualizat. Suntem una din țările cu cel mai mic impact al crizei energetice

Daniela Dărăban atrage însă atenția că trebuie găsite soluții care să funcționeze în contextul actual, nu în contextul în care ar fi trebuit să se afle România.

“Trebuie să plecăm de la ceea ce avem. Înțeleg că până la 1 noiembrie se adoptă acesta strategii. Cred că ceea ce lipsește în această strategie de încheiere de contracte bilaterale este în primul rând o abordare egală, simetrică, adică aceleași drepturi și aceleași obligații să le aibă ambele părți.

Consumatorii trebuie să încheie contracte bilaterale pe 5 ani. Eu aș vrea să ne gândim și sper că în spate sunt niște analize referitor la cum faci ponderea riscului pentru un contract pe un termen atât de lung, într-un moment în care ai cel mai mare preț. Cum împarți acest risc între părțile semnatare? Cred că ăsta va fi elementul cheie. Consumatorii sunt cei direct afectați. Care este prețul la care economia României poate rămâne competitivă pe termen de 5 ani? Ne dorim contracte pe 5 ani. Care sunt condițiile.

Noi ne așteptăm la o schemă de negociere transparentă. Am vrea să știm cum se fac alocările, cine decide când se face alocarea, cum se stabilește prețul, care este referința. Adică am vrea cumva să înțelegem sau dacă există aceste lucruri trebuie să le știm pentru că ne-ar ajuta și pe noi”, mai spune directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

CITEȘTE ȘI PROFIT ENERGY.forum - ANRE: 60.000 de consumatori - preluați în regim de ultimă instanță

De asemenea, ea atrage atenția și asupra faptului că, în momentul de față, furnizorii sunt blocați, nu pot obține finanțare, aceștia nefiind bancabili.

“În momentul de față suntem blocați. Dacă noi suntem blocați, piața e blocată. Nu se mai semnează, noi nu mai putem să facem oferte către clienți, pentru că nu putem să achiziționăm. Și asta s-a văzut. Pe tranzacții este aproape blocată piața. Deci aș vrea cumva să știm cum se vor stabili condițiile de negociere pentru contractele bilaterale și ar trebui cel puțin schița de negociere să fie foarte transparent stabilită. Noi nu decidem cum, noi spunem ce trebuie ca aceste lucruri să se întâmple”, adaugă Daniela Dărăban.

“În ceea ce privește situația furnizorilor, aceste întârzieri de 5 luni de zile în decontarea diferenței dintre costul real și costul pe care a decis statul să îl ofere prin diferite facilități diferiților clienți, pentru un sector al industriei care nu are nici în vremurile bune o marjă de profit foarte mare, în momentul de față costul de furnizare este plafonat, am ajuns cumva într-o situație în care activitatea de furnizare din România nu este bancabilă și finanțabilă. Iar aceste soluții trebuie găsite cât mai repede. Și trebuiau să vină din vară”, spune directorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
furnizori energie
daniela dărăban
criza energetica