Aproximativ 60.000 de clienți casnici și non-casnici fuseseră preluați, la sfârșitul lunii iunie, de Furnizori de Ultimă Instanță (FUI), fie ca urmare a ieșirii din piață a fostului furnizor, fie a încheierii perioadei contractuale cu acesta, a anunțat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la PROFIT ENERGY.forum.
Conferința a fost organizată cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
“Numărul de consumatori preluați în regim de ultimă instanță este unul dinamic, se schimbă de la o zi la alte. Motivul: diferite categorii de consumatori sunt deserviți în regim de FUI pe diferite perioade. Pe noul regulament, categoria de consumatori casnici este preluată pentru 12 luni, înainte termenul era doar de 3 luni”, a explicat Zoltan Nagy-Bege.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Referindu-se la măsura adoptată în Senat, de eliminare în cazul FUI a pragului de 1300 de lei, până la care statul acceptă compensarea facturilor, vicepreședintele ANRE arată că aceasta este o măsură necesară.
“Acești FUI n-au contracte pe termen lung semnate pentru energia necesară alimentării clienților preluați. Un FUI nu știe câți, când și ce consum au clienții pe care îi preiau, nu știe când vor pleca acești clienți. Aceștia pot să să plece peste 2 zile, peste câteva luni sau peste 12 luni. Probabil că marea majoritate a cantităților va fi achiziționată de pe piețele spot, unde prețul este ridicat, chiar dacă în septembrie a scăzut ușor”, a declarat vicepreședintele ANRE.
CITEȘTE ȘI PROFIT ENERGY.forum Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei: Până la 1 noiembrie, România va avea 90% din necesarul de gaze. Programul de iarnă va fi actualizat. Suntem una din țările cu cel mai mic impact al crizei energeticeZoltan Nagy-Bege a atras atenția că, deocamdată, modificările făcute de Senat la OUG 119 nu niciun impact, ordonanța urmând a fi dezbătută în Camera Deputaților (cameră decizională), apoi în plenul reunit și trimisă la Președinție pentru semnare.
“Eu salut în primul rând încercările de a simplifica și a clarifica niște semne de întrebare care sunt neclare. De exemplu, este absolut necesar o modificării codurilor CAEN în cazul plafonării care aplică consumatorilor non-casnici”, a declarat vicepreședintele ANRE.