Producția industrială din România a intrat în contracție

Producția industrială din România a intrat în contracție
scris 3 oct 2019

Producția industrială din România a intrat în contracție, în luna august, după ce, în iunie și iulie, ajunsese aproape de creștere zero, iar costurile de producție au crescut brusc, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP și SNSPA și publicat joi.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP și SNSPA întreabă un eșantion de manageri dacă în firma lor producția, comenzile, stocurile, angajările și alți parametrii au crescut sau au scăzut față de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte și contracție dacă scade sub 50, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Volumul producției a căzut de la 52 de puncte în iulie la 48 în august.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANALIZĂ Primele zece companii cu capital german prezente în România includ patru lanțuri de retail. Însumat, acestea au atins anul trecut afaceri de peste 12 miliarde euro CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Primele zece companii cu capital german prezente în România includ patru lanțuri de retail. Însumat, acestea au atins anul trecut afaceri de peste 12 miliarde euro

”Alunecarea în zona de contracție, sub 50 de puncte, s-a produs de două ori în primele 8 luni ale anului, în ianuarie și acum în august. Căderea din ianuarie a arătat că în urma șocului, creșterea rămâne modestă și instabilă”, se arată în comunicat.

Totodată, stocurile au rămas în zona de contracție la 45 de puncte față de 46 în iulie.

Totodată, comenzile noi s-au contractat puternic la 45 de puncte, iar comenzile pentru export s-au contractat mai mult, ajungând la 43 de puncte.

Importurile de materii prime s-au redus inevitabil pe fondul scăderii exportului și a reducerii cererii interne. E a doua oară în acest an că importurile se contractă din cauza perspectivelor nefavorabile ale activității viitoare.

În ceea ce privește forța de muncă, numărul de salariați se află în contracție din luna aprilie, iar contracția se prelungește și se accentuează. Indicele a ajuns în august la 44 de puncte.

Costurile de producție cresc, chiar dacă activitatea încetinește.

Decizie: Primăriile vor fi obligate să finanțeze, cu câteva milioane de euro, achiziția de pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor în școli CITEȘTE ȘI Decizie: Primăriile vor fi obligate să finanțeze, cu câteva milioane de euro, achiziția de pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor în școli

”În august indicatorul arăta 66 de puncte, în expansiune cu 4 puncte față de luna trecută. Creșterea costurilor ar putea fi cauzată de creșterea autonomă a prețurilor la import și de creșterea salariilor reale în industrie”, se arată în comunicat.

Prețurile se află și ele în zona de creștere la 55 de puncte staționare față de luna iulie.

Indicatorul global de încredere a managerilor a crescut puțin, la 55 de puncte față de 52 în luna iulie, dar se află departe de cele 70 de puncte pe care le avea în ianuarie 2019.

”Optimismul crește în general pe baza așa-numitelor așteptări adaptative. Managerii cunosc ciclurile economice și dinamica sezonieră. După o vară „secetoasă” în materie de activitate se așteaptă la o revenire sănătoasă în lunile următoare”, se arată în comunicat.

Uneori predicția se confirmă, alteori nu. Dacă exporturile nu își revin, probabil că industria nu va reuși să iasă din contracție prea curând, potrivit specialiștilor.

Barometrul Industriei este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
barometru
irsom
snspa