Producătorii de tutun afirmă că au început să distrugă stocurile din cauza întârzierii transpunerii directivei în domeniu

Producătorii de tutun afirmă că au început să distrugă stocurile din cauza întârzierii transpunerii directivei în domeniu
scris 28 mai 2017

Producătorii de țigări au demarat retragerea a milioane de produse de pe piață în vederea distrugerii, având în vedere întârzierea transpunerii în legislația românească a Directivei europene a tutunului, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria, conform unui comunicat de presă al companiei.

'În România, deși sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la buget, Guvernul anterior a lăsat o întreagă industrie la mâna activiștilor antitutun și a unui expert cât se poate de părtinitor din Ministerul Sănătății, mânați cu toții de ideologia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aceștia au urmat o agenda paralelă, întârziind transpunerea Directivei europene a tutunului. Din această cauză, comercianții au avut la dispoziție numai șase luni, în loc de un an, pentru lichidarea stocurilor de produse anterioare, iar milioane de pachete au devenit neconforme prin efectul unei legi întârziate și nu pentru că produsele ar fi improprii pentru consum. Circa 70.000 de comercianți au achiziționat produse pe care nu le mai pot vinde, fiind pasibili de amenzi de până la 100.000 lei. În prezent, producătorii au demarat retragerea produselor, în vederea distrugerii, iar pentru produsele distruse vor trebui recuperate de la buget accizele plătite', arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul vrea să reducă traficul de țigări la 11% anul următor. Bugetul statului ar câștiga peste 200 milioane euro CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să reducă traficul de țigări la 11% anul următor. Bugetul statului ar câștiga peste 200 milioane euro
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De pe data de 20 mai, potrivit legislației care transpune directiva europeană, comercializarea pachetelor cu vechile pictograme este interzisă, iar acestea ar trebuii scoase de pe piață. Directiva prevedea un termen de un an pentru curățarea pieței de vechile produse, însă adoptarea cu întârziere, în decembrie și nu în luna mai, a legislației care transpune directiva a micșorat termenul la numai 6 luni. Legislața nu instituie o procedură sau obligație de retragere a pachetelor cu vechile pictograme pentru producători.

Odată retrase, pachetele vor trebui distruse pe cheltuiala producătorilor (potrivit procedurii pentru produse neconforme și produse de contrabandă prevăzută în Codul Fiscal), dar nu înainte de a fi inspectate de autoritățile fiscale și de constituirea comisiei de distrugere, în prezența autorităților de aplicare a legii.

Printre cele mai importante prevederi ale legii 201/2016, care transpune Directiva europeană, se numără avertismente de sănătate mărite la 65% din suprafața pachetului, situate în partea de sus, pe față și pe spate. Țigaretele cu arome caracteristice sunt interzise, iar cele cu mentol sunt permise până în 2020. De asemenea, până în 2019 va trebui implementat un sistem informatic sofisticat de urmărire a țigaretelor, care va fi însă aplicabil doar produselor de pe teritoriul UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
tutun
tigari
stoc
distrugere
directiva
jti
gilda lazar