Principalele prevederi ale acordului comercial post-Brexit încheiat de UE și M.Britanie. Reguli fără precedent într-un acord comercial

Principalele prevederi ale acordului comercial post-Brexit încheiat de UE și M.Britanie. Reguli fără precedent într-un acord comercial
scris 27 dec 2020

Textul acordului de parteneriat economic și comercial încheiat de Uniunea Europeană (UE) și Regatul Unit joi, în Ajunul Crăciunului, un document de 1.246 de pagini, a fost publicat, relatează AFP care prezintă liniile mari ale acestui tratat, care stabilește cadrul relațiilor între cele două părți începând de la 1 ianuarie.

BUNURI

Urmărește-ne și pe Google News

Acordul garantează schimburi comerciale fără taxe vamale și cote ”tuturor bunurilor care respectă reglementările de origine adecvate” - o prevedere fără precedent într-un acord comercial, arată news.ro.

Acest acord fără precedent permite evitarea unei rupturi a lanțurilor de producție și evită impunerea unor taxe vamale de 10% în sectorul automobilelor, de 25% produselor procesate pe bază de pește și de 50% cărnii de vită, produselor lactate, cărnii de pasăre, porc, miel, cereale, zahăr și produslor alimentare procesate.

CONCURENȚĂ

Regatul Unit și Uniunea Europeană se angajează să respecte condiții de concurență loială.

Peste jumătate dintre români cunosc pe cineva infectat COVID, dar îngrijorarea scade. Cei mai informați - cei cu educație ridicată. Presa tipărită, sursă de informare doar pentru vârstnici CITEȘTE ȘI Peste jumătate dintre români cunosc pe cineva infectat COVID, dar îngrijorarea scade. Cei mai informați - cei cu educație ridicată. Presa tipărită, sursă de informare doar pentru vârstnici

Regatul acceptă să nu-și revizuiască în scădere legislația și standardele sociale, de mediu și în lupta împotriva modificărilor climatice europene aflate în vigoare la 31 decembrie 2020 și să se adapteze la evoluția acestora.

Acordul prevede posibilitatea aplicării unor măsuri unilaterale de reechilibrare - constând în taxe vamale -, în cazul unor divergențe importante, atunci când acestea pot antrena o creștere a costului de producție și, astfel, un dezavantaj concurențial.

DIFERENDE

În cazul în care regatul sau Uniunea nu respectă tratatul, un mecanism cu valoare constrângătoare de soluționare a diferendelor - așa cum există în majoritatea acordurilor comerciale - urmează să tranșeze litigiile.

În urma opoziției ferme a Londrei, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) nu va interveni în acest proces.

Un ”Consiliu Comun” va veghea ca acordul să fie aplicat și interpretat în mod corect.

PESCUIT

Acordul prevede să li se lase pescarilor europeni un acces în apele britanice într-o perioadă de tranziție de cinci ani și jumătate, până în iunie 2026.

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur și în ianuarie CITEȘTE ȘI Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur și în ianuarie

În timpul acestei tranziții, UE urmează să renunțe în mod treptat la 25% din captura sa, care se ridică la o valoare de aproximativ 650 de milioane de euro pe an.

În cazul în care Regatul Unit limitează accesul sau captura UE, Uniunea poate adopta măsuri de retorsiune și impune taxe vamale produselor din pescuit sau altor bunuri britanice și chiar să suspende o mare parte a acordului comercial, menținând astfel intacte reglementările cu privire la concurența loială.

TRANSPORT

Tratatul garantează o conexiune aeriană, rutieră, feroviară și maritimă continuă, însă într-un mod mai puțin avantajos decât dacă regatul ar fi rămas membru al pieței unice.

Dispoziții vizează să asigure faptul că între operatori are loc o concurență loială, ”pentru ca drepturile pasagerilor, muncitorilor și siguranța transporturilor să nu fie compromise”.

PROGRAME

Regatul unit va continua să participe la anumite programe UE în perioada 2021-2027 - precum programul de cercetare și inovație Horizon Europe -, cu condiția ca el să contribuie la bugetul european.

Însă regatul părăsește programul Erasmus de schimb de studenți.

COOPERARE JUDICIARĂ

Acordul ”stabilește un nou cadru” în domeniul cooperării polițiste și judiciare, ”mai ales în lupta împotriva criminalității transfrontaliere și terorismului”.

Hotelierii încearcă din răsputeri să supraviețuiască, dar își mențin optimismul cât timp nu vor fi alte perioade de carantină CITEȘTE ȘI Hotelierii încearcă din răsputeri să supraviețuiască, dar își mențin optimismul cât timp nu vor fi alte perioade de carantină

Cele două părți vor continua să împărtășească ADN, amprente digitale și informații despre pasageri și să coopereze prin intermediul Europol.

Această cooperare va putea fi suspendată, în cazul în care regatul renunță la aderarea sa la Convenția europeană a drepturilor omului sau ”la aplicarea (convenției) la nivel național”.

SERVICII FINANCIARE

Începând de la 1 ianuarie, regatul nu va mai beneficia de principiile liberei circulații a persoanelor, liberei prestări de servicii și de libertatea satabilirii pe teritoriul Uniunii.

Prestatarii britanici de servicii își vor pierde dreptul automat de a oferi servicii în întreaga Uniune și vor fi nevoiți să se stabilească în UE pentru a continua să-și exercite activitatea.

Ei nu vor mai beneficia de abordarea ”țării de origine” sau de conceptul de ”pașaport”, potrivit căruia autorizațiile emise de către un stat membru în virtutea reglementărilor UE le permit un acces la întreaga piață unică a Uniunii.

PREVEDERILE ACORDULUI

Acordul va fi implementat de către un Comitet mixt, din care fac parte cele două părți.

Modalitățile relației pot fi revizuite și amendate din cinci în cinci ani.

O ieșire unilaterală din acord este necesar să fie anunțată cu un an înainte.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
acord