Presiunea pe prețurile spot la energie electrică se va păstra ridicată în perioada următoare, reintrarea în funcțiune a Unității 1 de la Cernavodă, oprită miercuri dimineață în urma unei avarii la sistemul de răcire al reactorului, fiind amânată pentru a doua oară.
Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu.
Inițial, Unitatea 1, cu o capacitate de producție de 700 MW, ar fi trebuit să redevină funcțională, potrivit raportărilor Transelectrica, vineri, la ora 4. Ulterior, termenul de repunere în funcțiune a fost amânat pentru noaptea de sămbătă spre duminică.
Potrivit ultimelor date ale operatorului de sistem din România, însă, se pare că Unitatea 1 de la Cernavodă va rămâne închisă cel puțin până marți. la ora 00:00.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețul electricității pe piața spot, la un nou maxim istoric, record absolut: 750 lei/MWh. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forumMiercuri dimineață, Unitatea 1 de la Cernavodă a fost “oprită controlat” în urma unei avarii înregistrate în noaptea precedentă. Interesant este că, în comunicatul transmis pe BVB, SN Nuclearelectrica SA susține că este vorba de “lucrări de remediere la un parametru de proces”, în timp ce pe site-ul Transelectrica, la categoria opriri accidentale, nu programate, cauza opririi este prezentată ca fiind “scurgeri de apa grea din sistemul primar de răcire reactor”.
Ulterior, pe site-ul Transelectrica a apărut o nouă definiție a termenului “lucrări de remediere la un parametru de proces” și anume “neetanșeități circuit primar. Nu este afectată siguranța nucleară”.
Oprirea accidentală a Unității 1 a luat prin surprindere piața și, nu în ultimul rând, propria conducere a companiei. Licitațiile pentru ziua următoare, pentru miercuri, fuseseră deja efectuate marți, dispeceratul național stabilind deja ce unități vor produce, cât și când. Și capacitățile de import pe termen scurt fuseseră stabilite cu o zi înainte.
Brusc, s-a creat un deficit de producție de 700 de MW în sistem, care a trebuit compensat. În plus, Nuclearelectrica produce “energie ieftină” (nepurtătoare de certificate de emisii), iar deficitul creat de avarie a fost compensat de importuri sau de o producție suplimentară de “energie scumpă” (purtătoare de certificate verzi).
Acesta a fost efectul pe partea de ofertă. Pe partea de cerere, pentru a-și onora contractele în derulare, compania a semnat miercuri peste 60 de contracte de achiziționare de electricitate pe piața intraday, achiziționând cantități între un MWh și 20 MWh, la prețuri cuprinse între 335 lei/MWh și 550 lei/MWh.
Pe PZU, Nuclearelectrica a fost nevoită să plătească prețul pieței, care a ajuns și la 750 de lei/MWh în anumite intervale orare, record absolut pentru România. Paradoxal, pentru a-și îndeplini obligația de a vinde la preț reglementat cantitatea de energie impusă de ANRE pentru alimentarea consumatorilor casnici la preț de 188 lei/MWh, dar și a celorlalți clienți cu care are semnate contracte pe termen lung, Nuclearelectrica a fost nevoită să achiziționeze electricitate de pe PZU și la un preț de 750 de lei/MWh, iar, în cazul în care nu a acoperit deficitul creat, va achita un preț mult mai piperat pe piața de echilibrare. În a doua jumătate a anului, Nuclearelectrica este obligată să vândă la preț reglementat 1,37 TWh. Rezultă o medie de aproximativ 7.500 MWh/zi, care, dacă fi fost cumpărați de pe PZU, ar fi condus la o "pierdere" înregistrată în ziua de joi de peste 4 milioane de lei numai de pe segmentul reglementat. Din fericire pentru Nuclearelectrica, Unitatea 2 încă funcționează, ceea ce limitează pierderile companiei.
Efectul închiderii neprogramate a Unității 1 s-a simțit și pe piața intraday. Pentru a nu fi penalizați pe piața de echilibrare, unde prețul este cel de pe PZU pentru ziua precedentă (578, cu maxime orare de 750 lei/MWh) plus 400 de lei, joi, furnizorii au semnat contracte pe piața intraday la prețuri record, care au ajuns și la 875 lei/MWh.
Deși, istoric, prețul de pe piața intraday (PI) este mai mic decât cel de pe cealaltă piață spot, pentru ziua următoare (PZU), joi, pe piața intra-zilnică a fost înregistrată cele mai scumpe tranzacții cu energie ale tuturor timpurilor din România: Monsson Trading SRL a achiziționat 34 de MWh, 19 de la Romgaz, 8 de la Cernavodă Power Sa și 7 de la EDPR Romania SRL, la un preț de 875 lei/MWh.