Prețurile gazelor de pe piețele spot, intraday și pentru ziua următoare, au coborât ambele pentru prima dată sub cel de 45,71 de lei/MWh, prețul din momentul liberalizării pieței gazelor.
Astfel, prețul gazului cu livrare în ziua de miercuri a fost cotat la 45 de lei/MWh, iar cel intraday de marți la 43,66 lei/MWh.
În weekend a fost înregistrată prima zi în care prețul gazului pentru ziua următoare, tranzacționat sâmbăta trecută cu livrare duminică, coborâse pentru prima dată în ultimii 8 ani sub nivelul de 45 lei/MWh, la 44,48 lei/MWh. Și prețul intraday de sâmbătă, 45,3 lei/MWh, se situa sub cel de dinaintea liberalizării din 2013, luat în calcul la plata impozitului pe veniturile suplimentarea din dereglementarea prețurilor la gaze, de 45,71 lei/mWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și prețurile pe piețele la termen sunt pe un trend descendent accentuat. Vitol a vândut gaz cu livrare în luna mai la un preț de 49 lei/MWh.
La actualele prețuri ale gazelor, statul român va încasa practic 0 lei din impozitul special pe veniturile suplimentare din liberalizarea prețului gazelor, a cărei bază de impozitare este prețul efectiv realizat minus cel din momentul liberalizării (45,71 lei/MWh), ajustat cu rata inflației. Anii trecuți, valoarea acestui impozit a fost aproximativ egală cu cea a redevențelor, dublând practic nivelul acestora.
Companiile autohtone de gaze, în principal Romgaz și OMV Petrom, și-au redus producția introdusă în sistemul național de la începutul lunii aprilie cu aproximativ 14% în ultima lună, adaptându-se din mers prăbușirii consumului, care a scăzut în medie cu aproape 45%. Carantinarea economiei a gripat consumul industrial, de bază pe timp de vară când cel rezidențial se reduce sezonier.
Dacă pe 1 și 2 aprilie, potrivit datelor Transgaz, consumul din România era de 400 GWh/zi, iar producția de aproximativ 272 GWh/zi, luni, 37 aprilie consumul a ajuns la 220 GWh/zi, iar producția de 234 GWh/zi.