Inflația prețurilor de consum din China s-a redus în mod neașteptat în septembrie, în timp ce deflația prețurilor de producție s-a accentuat, amplificând presiunea asupra Beijingului de a implementa rapid mai multe măsuri de stimulare pentru a relansa cererea în scădere și activitatea economică instabilă, transmite Reuters.
Ministrul de Finanțe, Lan Foan, a declarat, într-o conferință de presă, că vor exista mai multe ”măsuri contraciclice” în acest an, dar oficialii nu au furnizat detalii cu privire la dimensiunea sau momentul pregătirii stimulentelor fiscale, despre care investitorii speră că vor atenua presiunile deflaționiste din a doua mare economie din lume, scrie News.ro.
Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut luna trecută cu 0,4% față de aceași perioadă a anului precedent, cel mai lent din ultimele trei luni, față de o creștere de 0,6% în august, au arătat duminică datele Biroului Național de Statistică (BNS), care sunt sub o creștere de 0,6% prognoză într-un sondaj Reuters în rândul economiștilor.
Indicele prețurilor de producție (IPP) a scăzut în septembrie în cel mai rapid ritm din ultimele șase luni, cu 2,8% față de intervalul simular al anului trecut, față de o scădere de 1,8% luna anterioară și o scădere estimată de 2,5%.
China se confruntă cu presiuni deflaționiste persistente din cauza cererii interne slabe. Schimbarea poziției politicii fiscale, așa cum a indicat conferința de presă de sâmbătă, ar ajuta la rezolvarea acestor probleme”, a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management.
Autoritățile chineze și-au intensificat eforturile în ultimele săptămâni pentru a stimula cererea și pentru a ajuta la îndeplinirea țintei de creștere economică de aproximativ 5,0% pentru acest an, deși unii analiști spun că măsurile ar putea oferi doar o ușurare temporară, fiind necesare măsuri mai puternice în curând sau slăbiciunea s-ar putea extinde în anul viitor.
CITEȘTE ȘI Ungaria: Președintele parlamentului l-a amendat pe unul dintre liderii opoziției cu peste 14 milioane de forinți. Care este motivulBanca centrală a anunțat la sfârșitul lunii septembrie cele mai agresive măsuri de sprijin monetar de la pandemia de COVID-19, inclusiv numeroși pași pentru a ajuta la scoaterea sectorului imobiliar dintr-o scădere severă, de mai mulți ani, inclusiv reduceri ale dobânzilor ipotecare.
Analiștii și investitorii speră acum că o reuniune a parlamentului Chinei, așteptată în săptămânile următoare, va dezvălui propuneri mai specifice.