Președinția României a primit mandatul de a negocia cu PE Directiva europenă a drepturilor de autor, care va afecta companii precum Google sau Microsoft

Președinția României a primit mandatul de a negocia cu PE Directiva europenă a drepturilor de autor, care va afecta companii precum Google sau Microsoft
scris 9 feb 2019

Președinția României la Consiliului UE a primit vineri seara susținerea Statelor Membre UE pentru noul text de compromis pe care l-a propus în vederea finalizării Directivei privind Dreptul de autor în Piața Unică Digitală, dosar extrem de controversat, criticat de companii precum Google sau Microsoft.

“Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și-a propus să finalizeze dosarul referitor la Directiva privind Dreptul de autor în Piața Unică Digitală. Soluția noastră de compromis a ținut cont de interesele deținătorilor de drepturi, de necesitatea asigurării competitivității economice a Uniunii Europene, precum și de accesul cetățenilor europeni la conținut cultural de înaltă calitate. Am obținut aseară un rezultat pozitiv și va rămâne în continuare o prioritate a Președinției României ca artiștii, toți creatorii de conținut și cetățenii europeni să beneficieze pe deplin de avantajele Pieței Unice Digitale”, a declarat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz.

Urmărește-ne și pe Google News

Ca pas următor, negocierile cu Parlamentul European vor avea loc săptămâna viitoare la Strasbourg.Negocierile au fost blocate luna trecută, după ce statele UE nu au reușit să treacă peste neînțelegeri. Ideea ca și micile companii să se supună legii a fost una dintre ele, iar criticii dau vina pe Google și alte companii că au făcut lobby în acest sens, susține Nes.ro. 

Italia, Polonia, Olanda, Suedia, Finlanda, Luxemburg, Malta și Slovacia nu au fost de acord cu această variantă de text.

Comisia Europeană, care a demarat această dezbatere în 2016, a transmis că modificarea legii va proteja moștenirea culturală a Europei. Directiva poate schimba balanța puterii între producătorii muzicali, de știri și film și site-urile dominante care găzduiesc munca lor.

Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene, a spus că speră să ajungă la un acord la discuțiile care vor avea loc marți și miercuri.

„Mă bucur să văd că țările din Uniunea Europeană au din nou o voce comună privind reforma directivei drepturilor de autor... Sper ca săptămâna viitoare să se ajungă la un acord final. Europenii merită o lege a drepturilor de autor potrivită pentru era digitală: este bună pentru creatori, platforme și pentru utilizatorii de internet obișnuiți”, a scris el pe Twitter vineri noapte.

Într-un comunicat comun, European Magazine Media Association, European Newspaper Publishers’ Association, European Publishers Council și News Media Europe, grupuri care fac lobby pentru modificarea legii, au transmis că ar trebui făcut mai mult pentru a fi protejate drepturile.

„Va duce totuși la incertitudini din punct de vedere legal pentru producătorii de știri, pentru că nu protejează suficient de clar folosirea conținutului de către agregatorii de știri și motoarele de căutare”, citează Reuters.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a transmis sâmbătă într-un comunicat: „Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și-a propus să finalizeze dosarul referitor la Directiva privind Dreptul de autor în Piața Unică Digitală. Soluția noastră de compromis a ținut cont de interesele deținătorilor de drepturi, de necesitatea asigurării competitivității economice a Uniunii Europene, precum și de accesul cetățenilor europeni la conținut cultural de înaltă calitate. Am obținut aseară un rezultat pozitiv și va rămâne în continuare o prioritate a Președinției României ca artiștii, toți creatorii de conținut și cetățenii europeni să beneficieze pe deplin de avantajele Pieței Unice Digitale”.

Cel mai disputat este articolul 11 - care prevede ca ziarele, revistele și agențiile de presă să fie plătite de companiile de internet precum Google și Microsoft Corp. care publică extrase din munca acestora. Un alt articol care a stârnit controverse este al 13-lea - care cere platformelor ca YouTube și Instagram să instaleze filtre care să blocheze încărcarea de către utilizatori a materialelor care se supun drepturilor de autor, fiindu-le solicitată încheierea unui acord cu deținătorii drepturilor pentru muzică și filme.

Julia Reda, europarlamentar din partea Partidului Piraților din Germania, împotriva adoptării acestei directive, a declarat în noiembrie 2018 pentru News.ro că susține interesele europenilor utilizatori de internet și că drepturile fundamentale și startup-urile online riscă să sfârșească prin a fi victime colaterale în această luptă.

„Ar fi greșit să spunem «creatorii sunt în favoarea Directivei». Mărcile și publisherii da, dar mulți creatori individuali, precum youtuberii sunt împotriva ei. Articolele 11 și 13 amenință să limiteze funcționalitatea de bază a internetului pe care ne bazăm pentru a ne exprima online: link-uri și încărcări. Dacă aceste articole devin lege, așa cum a fost propus, utilizatorii vor da frecvent peste erori precum «Ceea ce ai încărcat a fost șters pentru că ar putea conține conținut protejat de drepturi de autor» sau «Rețeaua ta de socializare nu deține licență pentru a-ți permite să împărtășești acest link al unei știri»”, a declarat Julia Reda pentru News.ro.

Pe 12 septembrie, Parlamentul European a votat în favoarea Directivei Drepturilor de Autor, cu un avantaj de aproximativ 200 de voturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
microsoft
youtube
drepturi de autor