Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat sâmbătă că Acordul Economic și Comercial UE-Canada ar trebui să fie semnat săptămâna viitoare și s-a declarat încrezător în ceea ce privește depășirea obstacolului reprezentat de opoziția executivului regional din Valonia față de CETA, informează DPA.
”Sunt foarte optimist că putem să rezolvăm problemele pe care le avem în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Schulz în urma discuției cu ministrul canadian al Comerțului, Chrystia Freeland.
De asemenea, demnitara canadiană a susținut că este încrezătoare că se va întoarce în doar câteva zile în Europa cu premierul Justin Trudeau, pentru a semna CETA. Ulterior, președintele socialist al Parlamentului European s-a îndreptat spre executivul valon pentru a purta discuții cu premierul Paul Magnette.
Ultimele eforturi pentru a salva acordul de liber schimbat CETA dintre UE și Canada au eșuat aparent vineri, după ce executivul valon s-a declarat nemulțumit de compromisurile pe care le-a obținut. De asemenea, ministra canadiană a părăsit negocierile furioasă și a susținut că este imposibilă depășirea opoziției din Valonia..
Deși toate cele 28 de state europene și-au arătat sprijinul pentru Acordul Economic și Comercial UE-Canada (CETA), executivul belgian a anunțat că nu își poate da consimțământul în lipsa susținerii din partea celor cinci subunități federale și a provinciei Valonia, care s-a poziționat în opoziție clară față de CETA.
Anterior, premierul valon a descris drept insuficiente rezultatele lungilor negocieri dintre UE și Canada privind CETA. Paul Magnette a precizat că în ciuda progreselor înregistrate, există încă mari dificultăți în ceea ce privește arbitrajul în disputele comerciale dintre executivele europene și multinaționalele canadiene.
Comisia Europeană a prezentat o serie de concesii prin mai multe modificări operate la nivelul unei declarații europene anexate tratatului transatlantic, tocmai pentru a liniști temerile executivului valon cu privire la agricultură și modul de rezolvare a disputelor comerciale cu societățile canadiene. Însă, valonii au decis în final că aceste concesii nu sunt mulțumitoare pentru a semna acordul CETA.
Eșecul negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic și Comercial UE-Canada, vine la doar câteva ore după ce reprezentanții europeni și canadieni au depășit impasul provocat de respingerea acordului de către România și Bulgaria. Cele două state est-europene au amenințat că nu vor accepta acest acord comercial transatlantic, până ce executivul canadian nu dă asigurări scrise cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru cețățenii români și bulgari.
Eșecul negocierilor amenință ridicarea vizelor pentru românii și bulgarii care călătoresc începând cu 1 decembrie 2017 în Canada.
28 noiembrie - Profit Financial.forum