Negocierile UE - Canada privind acordul de liber schimb s-au reluat. Ministru canadian: Mingea e în terenul Europei

Negocierile UE - Canada privind acordul de liber schimb s-au reluat. Ministru canadian: Mingea e în terenul Europei
scris 22 oct 2016

Discuțiile dintre reprezentanții Uniunii Europene și ai Canadei privind acordul de liber schimb CETA, pe care România îl susține condiționat de ridicarea vizelor de către canadieni, au fost luate sâmbătă dimineața. Mingea este acum în terenul Europei și noi sperăm în găsirea unei soluții, a declarat ministrul canadian al comerțului Chrystia Freeland, înaintea întrevederii cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, relatează AFP.

''Mingea este acum în terenul Europei. Noi sperăm că va fi posibil să găsim o soluție'', a spus Freeland. Martin Schulz a scris pe contul său de Twitter: ''Nu ne putem opri pe ultimul kilometru''.Anterior, Schulz declarase că Ottawa dorește să ''oprească cronometrul'' până când Uniunea Europeană își va fi rezolvat problemele sale interne.

Ministrul canadian al comerțului a confirmat vineri seară eșecul negocierilor purtate cu reprezentanții regiunii valone, ea reproșând Uniunii Europene că ''nu este în acest moment capabilă de un acord internațional nici măcar cu o țară care are valori atât de europene precum Canada''.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia nu și-a dat încă acest acord.

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele Iohannis a anunțat vineri că Canada va renunța la vize pentru toți români de la 1 decembrie 2017. Eșecul negocierilor privind CETA pune sub semnul întrebării această decizie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
canada
acor de liber schimb