Președintele Forumului Economic Mondial: ”Nu am văzut acest tip de datorii la nivel global de la războaiele napoleoniene”

Președintele Forumului Economic Mondial: ”Nu am văzut acest tip de datorii la nivel global de la războaiele napoleoniene”
scris 29 apr 2024

Borge Brende, președintele Forumului Economic Mondial (WEF), a oferit o perspectivă sumbră pentru economia globală, spunând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creștere scăzută dacă nu vor fi aplicate măsurile economice adecvate, transmite Reuters.

Vorbind duminică la ”Întâlnirea specială pentru colaborare globală, creștere și energie pentru dezvoltare” a WEF din Riad, Arabia Saudită, el a avertizat că rapoartele datoriilor globale sunt aproape de niveluri nemaivăzute din anii 1820 și că există un risc de ”stagflație” pentru economiile avansate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Economia germană - cele mai slabe performanțe, 2024 se anunță tot un an dificil pentru cea mai mare economie a Europei: Avem nevoie de o relansare CITEȘTE ȘI Economia germană - cele mai slabe performanțe, 2024 se anunță tot un an dificil pentru cea mai mare economie a Europei: Avem nevoie de o relansare

”Creșterea globală [estimare] în acest an este de aproximativ 3,2 [%]. Nu este rău, dar nu este ceea ce eram obișnuiți – tendința de creștere a fost de 4% timp de decenii”, i-a spus el lui Dan Murphy de la CNBC, adăugând că există riscul unei încetiniri ca cea observată în anii 1970 în unele economii majore.

”Nu putem intra într-un război comercial, trebuie încă să facem comerț unii cu alții. Comerțul se va schimba și lanțurile valorice globale — vor exista mai multe apropiate și mai mult sprijin între prieteni — dar nu ar trebui să pierdem copilul cu apa de la baie... Atunci trebuie să ne ocupăm de situația datoriei globale. Nu am văzut acest tip de datorie de la războaiele napoleoniene, ne apropiem de 100% din PIB-ul global în datorii”, a explicat el când a fost întrebat despre evitarea unei perioade de creștere scăzută.

El a spus că guvernele trebuie să analizeze cum să reducă această datorie și să ia măsurile fiscale adecvate fără a intra într-o situație în care aceasta declanșează o recesiune.

El s-a referit, de asemenea, la presiunile inflaționiste persistente și a spus că inteligența artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru lumea în curs de dezvoltare.

Avertismentul său vine cu un raport recent al Fondului Monetar Internațional care a remarcat că datoria publică globală a crescut la 93% din PIB anul trecut și era încă cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei.

FMI a estimat că datoria publică globală ar putea ajunge la 100% din PIB până la sfârșitul deceniului. Fondul a evidențiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China și Statele Unite, declarând că politica fiscală laxă în acestea din urmă pune presiune asupra dobânzilor și dolarului care apoi cresc costurile de finanțare în întreaga lume, amplificând fragilitățile preexistente.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internațional și-a ridicat ușor prognoza de creștere a economiei globale, spunând că aceasta s-a dovedit ”surprinzător de rezistentă”, în ciuda presiunilor inflaționiste și a schimbărilor politicii monetare.

Acum se așteaptă la o creștere a economiei mondiale de 3,2% în 2024, cu doar 0,1 puncte procentuale peste previziunile din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum ”recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind tensiunile recente Iran-Israel.

”Există atât de multă imprevizibilitate și poți scăpa cu ușurință de sub control. Dacă Israelul și Iranul ar fi escaladat conflictul, am fi putut vedea un preț al petrolului de 150 de dolari pe baril, peste noapte. Și asta ar fi, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Măsurile fiscale recente au schimbat metodele de remunerare și fidelizare a angajaților din industria serviciilor pentru afaceri CITEȘTE ȘI Măsurile fiscale recente au schimbat metodele de remunerare și fidelizare a angajaților din industria serviciilor pentru afaceri

HONG KONG Economia din Hong Kong a crescut cu 2,5%-3,5% în primul trimestru

Produsul intern brut (PIB) al Hong Kong-ului a creascut probabil între 2,5% și 3,5% în primul trimestru, menținând o creștere moderată pentru al cincilea trimestru consecutiv, a declarat duminică șeful finanțelor orașului, transmite Reuters.

PIB-ul perioadei ianuarie-martie, programat să fie publicat joi, este așteptat să fie ”în intervalul prognozei de creștere economică pentru întregul an”, a declarat secretarul pentru Finanțe Paul Chan, pe blogul său, fără a detalia.

Chan a estimat în februarie o creștere economică de 2,5% - 3,5% în acest an, pentru centrul financiar din Asia, după o expansiune de 3,2% în 2023.

În timp ce Hong Kongul caută noi surse de creștere, vor avea loc mega evenimente, cum ar fi focuri de artificii, pentru a atrage mai mulți turiști, a spus Chan, adăugând că 800.000 de vizitatori sunt așteptați să viziteze miercuri orașul, pentru sărbătoarea Zilei Muncii din China.

viewscnt
Afla mai multe despre
forumu economic mondial
datorii