Un raport întocmit de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) arată că cele mai afectate țări au fost Italia (-23%) și Spania (-20%). Producția a scăzut, de asemenea, și în Germania (-3,8%), Ungaria (- 2,1%) și Austria (-6,5%).
Datele OIV, din care fac parte 50 de state, reprezentând 75% din suprafața viticolă mondială, arată că în 2023, producția de vin a UE a scăzut cu 10% și a atins cel mai scăzut nivel înregistrat din 1962 și până acum. Raportul mai arată că, în unele țări din Europa, o primăvară ploioasă a provocat inundații, pagube și pierderi în podgorii, dar și o răspândire a bolilor viței de vie. Alte țări, în special cele din sudul Europei, s-au confruntat cu o secetă excesivă, arată BiiziDay.
OIV arată că, deși schimbările climatice nu poartă întreaga responsabilitate pentru anul viticol prost, ele reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă sectorul. Vița de vie este extrem de vulnerabilă la schimbările de climă, iar acestea au afectatat culturile atât din emisfera nordică, cât și din cea sudică.
Scăderea producției a venit concomitent și cu o scădere a consumului de vin, pe fondul inflației din Europa și SUA, dar și a scăderii exporturilor către China. La nivel global, anul trecut, a fost înregistrat cel mai scăzut consum de vin din 1996 și până acum.